Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj powracam do smaków dzieciństwa, pyszna, pachnąca wanilią, puszysta i delikatna WANILIOWA CHAŁKA Z KRUSZONKĄ najlepsza z kubkiem gorącego mleka lub kakao :-) Naprawdę polecam :-)
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 99
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 99
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 99
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 99
Składniki
CHAŁKA: 1. Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrób rozczyn). 2. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto pod koniec dodając roztopione masło. 3. Gdy ciasto będzie miękkie i elastyczne uformuj z niego kulę, włóż do miski oprószonej mąką. 4. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryj lnianą ściereczką lub po prostu folią spożywczą do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). 5. Po tym czasie ciasto ponownie wyrób, podziel na 4 równe części. 6. Każdy z czterech kawałków ciasta zroluj w wałek i uformuj chałkę. 7. Ułóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Przykryj lnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. 9. Przed pieczeniem posmaruj jajkiem roztrzepanym z dwoma łyżkami mleka. 10. Posyp kruszonką. 11. Piecz około 30-35 minut w temperaturze 180°C. Dwie mniejsze chałki piecz około 25-30 minut. Studź na kratce. 12. Smacznego :-) * Kruszonka - wszystkie składniki wyrób między palcami na kruszonkę.