Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj powracam do smaków dzieciństwa, pyszna, pachnąca wanilią, puszysta i delikatna WANILIOWA CHAŁKA Z KRUSZONKĄ najlepsza z kubkiem gorącego mleka lub kakao :-) Naprawdę polecam :-)
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 135
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3201
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 26
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3480
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 567
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 135
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3201
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 26
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3480
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 567
Składniki
CHAŁKA: 1. Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrób rozczyn). 2. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto pod koniec dodając roztopione masło. 3. Gdy ciasto będzie miękkie i elastyczne uformuj z niego kulę, włóż do miski oprószonej mąką. 4. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryj lnianą ściereczką lub po prostu folią spożywczą do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). 5. Po tym czasie ciasto ponownie wyrób, podziel na 4 równe części. 6. Każdy z czterech kawałków ciasta zroluj w wałek i uformuj chałkę. 7. Ułóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Przykryj lnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. 9. Przed pieczeniem posmaruj jajkiem roztrzepanym z dwoma łyżkami mleka. 10. Posyp kruszonką. 11. Piecz około 30-35 minut w temperaturze 180°C. Dwie mniejsze chałki piecz około 25-30 minut. Studź na kratce. 12. Smacznego :-) * Kruszonka - wszystkie składniki wyrób między palcami na kruszonkę.