Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, mięciutkie bułki do burgerów. Przepis i filmik krok po kroku na burgery znajdziesz na moim kanale YouTube. Serdecznie zapraszam.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10845
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4846
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 961
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9276
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1378
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10845
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4846
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 961
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9276
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1378
Składniki
ROZCZYN: Do naczynia wsyp cukier i wkrusz drożdże. Wymieszaj kiedy drożdże zaczną się rozpuszczać dodaj 1 łyżkę mąki oraz 3 łyżki mleka. Dobrze wymieszaj rózgą, aż uzyskasz gęstą konsystencję. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15min.
CIASTO WŁAŚCIWE: W misie umieść pozostałą mąkę i sól. Wymieszaj Zrób dołek i dodaj rozczyn, jajko+ 1 żółtko oraz mleko. Wyrabiaj na najniższych obrotach ok 15 minut. Pod koniec wlej rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiaj jeszcze ok 5min. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1h do podwojenia objętości. Żółto połącz z mlekiem i rozbełtaj. Ciasto wyłóż na posypany mąką blat, zagnieć kilka razy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Podziel ciasto na 9 równych części (każda ok 98g). Uformuj bułeczki i połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Bułeczki lekko spłaszcz dłonią. Posmaruj żółtkiem z mlekiem. Posyp sezamem i piecz ok 25 minut do lekkiego zrumienienia. Studź na kracie. Smacznego!