Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 105
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31261
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 408
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 105
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31261
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 408
Składniki
Do miseczki rozkruszyć drożdże, dodać mąkę, cukier i całość zalać ciepłym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce. (10-15 minut). Di misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, olej , roztopione i przestudzone masło, sól, ciepłą wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite i elastyczne ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości na ok. 1 h. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat i krótko wyrabiać. Podzielić na 10 lub 12 równych część i uformować bułeczki. Bułeczki odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je rozmąconym jajkiem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 190 stopni do ładnego zarumienienia.