Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8140
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1173
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9913
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4543
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 567
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8140
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1173
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9913
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4543
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 567
Składniki
Do miseczki rozkruszyć drożdże, dodać mąkę, cukier i całość zalać ciepłym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce. (10-15 minut). Di misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, olej , roztopione i przestudzone masło, sól, ciepłą wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite i elastyczne ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości na ok. 1 h. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat i krótko wyrabiać. Podzielić na 10 lub 12 równych część i uformować bułeczki. Bułeczki odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je rozmąconym jajkiem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 190 stopni do ładnego zarumienienia.