Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 18121
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 117
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 260
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 330
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 18121
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 117
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 260
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 330
Składniki
Do miseczki rozkruszyć drożdże, dodać mąkę, cukier i całość zalać ciepłym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce. (10-15 minut). Di misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, olej , roztopione i przestudzone masło, sól, ciepłą wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite i elastyczne ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości na ok. 1 h. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat i krótko wyrabiać. Podzielić na 10 lub 12 równych część i uformować bułeczki. Bułeczki odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je rozmąconym jajkiem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 190 stopni do ładnego zarumienienia.