Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe grahamki przygotujesz na pyszne rodzinne śniadanie albo jako prosta kolacja do wybranych dodatków.
Krewetki zrobione w oliwie z czosnkiem i papryką, to super prosty i smaczny p...
Odsłon: 202
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 560
Krewetki zrobione w oliwie z czosnkiem i papryką, to super prosty i smaczny p...
Odsłon: 202
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 560
Składniki
Pokruszone drożdże rozpuść w 100 ml ciepłej wody, dodaj 2 łyżki mąki i cukier, wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Resztę mąki przesiej do miski, dodaj pozostałą wodę, oliwę, sól oraz przygotowany rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut – powinno być miękkie i elastyczne. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformuj kulki i delikatnie je spłaszcz. Wyrosną podczas pieczenia. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostaw bułki na 30 minut w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200°C.
Wstaw domowe grahamki na 20-30 minut. Po upieczeniu wyjmij i wystudź je na kratce.