Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe grahamki przygotujesz na pyszne rodzinne śniadanie albo jako prosta kolacja do wybranych dodatków.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13186
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1499
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14500
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5986
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13186
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1499
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14500
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5986
Składniki
Pokruszone drożdże rozpuść w 100 ml ciepłej wody, dodaj 2 łyżki mąki i cukier, wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Resztę mąki przesiej do miski, dodaj pozostałą wodę, oliwę, sól oraz przygotowany rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut – powinno być miękkie i elastyczne. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformuj kulki i delikatnie je spłaszcz. Wyrosną podczas pieczenia. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostaw bułki na 30 minut w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200°C.
Wstaw domowe grahamki na 20-30 minut. Po upieczeniu wyjmij i wystudź je na kratce.