Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe grahamki przygotujesz na pyszne rodzinne śniadanie albo jako prosta kolacja do wybranych dodatków.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2237
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1343
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 503
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3507
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1150
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2237
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1343
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 503
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3507
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1150
Składniki
Pokruszone drożdże rozpuść w 100 ml ciepłej wody, dodaj 2 łyżki mąki i cukier, wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Resztę mąki przesiej do miski, dodaj pozostałą wodę, oliwę, sól oraz przygotowany rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut – powinno być miękkie i elastyczne. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformuj kulki i delikatnie je spłaszcz. Wyrosną podczas pieczenia. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostaw bułki na 30 minut w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200°C.
Wstaw domowe grahamki na 20-30 minut. Po upieczeniu wyjmij i wystudź je na kratce.