Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i sprawdzony przepis na duży bochenek. Po upieczeniu wychodzi ok. 1280 g .
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1301
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5828
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8837
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18461
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1301
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5828
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8837
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18461
Składniki
Drożdże wymieszaj z maślanką i cukrem, mąkę z solą wsypać do miski, wlać maślankę z wymieszanymi drożdżami i cukrem, wlać wodę i wyrabiać kilka minut. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wyłożyć ciasto na stolnicę i przerobić parę razy.
Następnie przełożyć na blachę i uformować zgrabny bochenek, po czym zostawić go na pół godziny do wyrastania.
Zrobić rozczyn na "chrupiącą skórkę" ok. 100 ml wrzątku, szczypta soli i 1 łyżka mąki, dokładnie wymieszać i powstałą zawiesiną posmarować bochenek. Żeby chleb nie pękł trzeba zrobić nacięcia ostrym nożem wzdłuż, lub w poprzek bochenka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (200°) na 30 minut, po tym czasie zmniejszyć 180° - piec 20 minut.
Wyjąć i wyłożyć na kratkę do ostudzenia.
Smacznego!