Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i sprawdzony przepis na duży bochenek. Po upieczeniu wychodzi ok. 1280 g .
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6066
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1750
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 22
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6066
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1750
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 22
Składniki
Drożdże wymieszaj z maślanką i cukrem, mąkę z solą wsypać do miski, wlać maślankę z wymieszanymi drożdżami i cukrem, wlać wodę i wyrabiać kilka minut. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wyłożyć ciasto na stolnicę i przerobić parę razy.
Następnie przełożyć na blachę i uformować zgrabny bochenek, po czym zostawić go na pół godziny do wyrastania.
Zrobić rozczyn na "chrupiącą skórkę" ok. 100 ml wrzątku, szczypta soli i 1 łyżka mąki, dokładnie wymieszać i powstałą zawiesiną posmarować bochenek. Żeby chleb nie pękł trzeba zrobić nacięcia ostrym nożem wzdłuż, lub w poprzek bochenka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (200°) na 30 minut, po tym czasie zmniejszyć 180° - piec 20 minut.
Wyjąć i wyłożyć na kratkę do ostudzenia.
Smacznego!