Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i sprawdzony przepis na duży bochenek. Po upieczeniu wychodzi ok. 1280 g .
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 13
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 46
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 112
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 13
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 46
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 112
Składniki
Drożdże wymieszaj z maślanką i cukrem, mąkę z solą wsypać do miski, wlać maślankę z wymieszanymi drożdżami i cukrem, wlać wodę i wyrabiać kilka minut. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wyłożyć ciasto na stolnicę i przerobić parę razy.
Następnie przełożyć na blachę i uformować zgrabny bochenek, po czym zostawić go na pół godziny do wyrastania.
Zrobić rozczyn na "chrupiącą skórkę" ok. 100 ml wrzątku, szczypta soli i 1 łyżka mąki, dokładnie wymieszać i powstałą zawiesiną posmarować bochenek. Żeby chleb nie pękł trzeba zrobić nacięcia ostrym nożem wzdłuż, lub w poprzek bochenka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (200°) na 30 minut, po tym czasie zmniejszyć 180° - piec 20 minut.
Wyjąć i wyłożyć na kratkę do ostudzenia.
Smacznego!