Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj obchodziliśmy światowy dzień chleba, dlatego też postanowiłem się podzielić z Wami przepisem na domowy chleb. Do niego proponuje też hummus, będzie to bardzo dobre połączenie na śniadanie ???? Chleb od tysięcy lat jest podstawowym elementem posiłków ludzkości, ale spełnia również ważną funkcję w obrzędach wielu kultur. Światowy dzień chleba ustanowiony został przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Mój chleb wykonałem z dwóch mąk: pszennej i orkiszowej, a Ty jeżeli chcesz możesz śmiało użyć tylko pszennej, ponieważ przepis jest uniwersalny.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1355
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1164
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1355
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1164
Składniki
Chleb: Do miseczki wrzucamy drożdże, cukier, dwie łyżki mąki i ciepłą wodę. Wszystko razem mieszamy aż pojawi się pianka i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnie pozostałe suche składniki ( dwie mąki, sól, pestki dyni i słonecznika ) mieszamy razem i wlewamy do nich wodę z drożdżami. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę ( można ręką albo łyżką jak kto woli). Odstawiamy ciasto na około 30 minut przykryte ściereczką aby mogło podrosnąć. W między czasie smarujemy blachę tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Gdy nasze ciasto już wyrośnie przekładamy do blachy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy przez około godzinę. Ten chleb doskonały jest po wystygnięciu a też bardzo dobrze smakuje na drugi dzień
Hummus: Zrobienie pasty hummus w domu jest na prawdę proste, będziemy potrzebowali do tego blender i około 10 minut wolnego czasu