Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na chrupiący chleb z garnka
koszyczek do wyrastania chleba lub miska wyłożona ściereczką mąka ryżowa do podsypania ciasta garnek do pieczenia chleba żaroodporne naczynie na wodę sztywna podkładka arkusz papieru do pieczenia ostry nóź lub nożyczki
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 74
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 74
Składniki
Wyrabianie i formowanie ciasta: Wszystkie składniki na chleb połącz w misce i wyrabiaj do powstania jednolitego ciasta (ok. 15 min lub dłużej) Przykryj miskę mokrą ściereczką i odstaw ciasto aby odpoczęło na 30 min Po tym czasie rozpocznij rozciąganie ciasta: zwilżoną dłonią złap jeden koniec ciasta, rozciągnij i przełóż na drugą stronę, obracając miską rozciągnij tak wszystkie boki ciasta Rozciąganie ciasta powtórz 2-3 razy w odstępach 30 min, na koniec odstaw ciasto jeszcze na 30 min Stolnicę podsyp mąką ryżową i wyłóż ciasto Składaj boki ciasta tak aby powstał zwarty okrągły bochenek, na koniec zlep o góry boki ciasta Koszyczek do wyrastania posyp mąką ryżową i przełóż do niego ciasto zlepieniem do góry Przykryj foliowym woreczkiem i odstaw ciasto do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość)
Pieczenie: Przed końcem wyrastania garnek w którym będzie pieczony chleb wstaw do piekarnika i nagrzej do temperatury 240°C Przygotuj arkusz papieru do pieczenia wielkości takiej, aby jego brzegi wystawały po włożeniu do garnka Papier do pieczenia zgnieć w dłoniach i zwilż wodą, dzięki temu łatwiej dopasuje się do garnka Zwilżony papier połóż na sztywnej podkładce np. deska do krojenia nieco większa niż chleb Wyrośnięty chleb ostrożnie przełóż na deskę wyłożoną papierem do pieczenia zlepieniem do dołu Natnij chleb ostrym nożem lub nożyczkami Łapiąc za brzegi papieru do pieczenia przełóż chleb do nagrzanego garnka, przykryj pokrywką i od razu wstaw do piekarnika W tym momencie wstaw również do piekarnika żaroodporne naczynie z wrzącą wodą Zmniejsz temp. do 210°C i piecz chleb przez 20 min Po 20 min odkryj pokrywkę i piecz kolejne 20 min Po 40 min chleb wyjmij z garnka łapiąc za wystający papier do pieczenia, przełóż na blaszkę i piecz jeszcze 20 min Po 60 min chleb wyjmij z piekarnika i przełóż na kratkę Pozostaw do ostudzenia na min. 60 min