Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od jakiegoś czasu rzadko kupujemy chleb. Piekę go najczęściej sama w domu, zmieniając tylko dodatki.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 172
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 133
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 788
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 172
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 133
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 788
Składniki
Zaczynamy od przygotowania rozczynu: Do półlitrowego kubka włożyć pokruszone drożdże, dodać 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i tyle mleka by rozczyn po rozmieszaniu przypominał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 10- 15 minut by drożdże urosły. Do misy miksera przesiewam mąkę z solą, dodaję przyprawy, wyrośnięte drożdże i powoli dolewam letnie mleko lub wodę. Wyrabiam hakiem około 12 minut. Następnie dodaję 3 łyżki oleju z przyprawami (robię go sama) . Jeśli nie mamy smakowego, możemy dodać rzepakowego. Odstawiam ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Po godzinie zarabiam jeszcze raz ale krótko i znów zostawiam do wyrośnięcia. Dwie szersze keksówki smaruję cienko olejem i przekładam ciasto. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 240 stopni. Chleby przed włożeniem smaruję żółtkiem zmieszanym z łyżką mleka. Piekę 10 minut. Następnie zmniejszam tem. do 200 stopni i piekę jeszcze 30 minut. Kiedy chleby zbyt mocno się rumienią-przykrywam papierem do pieczenia Zaraz po wyjęciu z piekarnika, smaruję pędzlem bardzo zimną wodą. Dzięki temu skórka mięknie ale nadal pozostaje chrupiąca a chleby z łatwością dają się wyjąć z foremki.