Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-03-2020
Przepyszny chlebek przypominający pieczywo robione przez moją babcię.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5498
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 992
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1421
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5498
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 992
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1421
Składniki
Do miski wlej wodę, rozkrusz drożdże, dodaj miód i wymieszaj. Wsyp mąki, dodaj sól, ewentualnie ziarna lub nasiona i wymieszaj mikserem z hakami lub łyżką. Wyrób ręcznie przez 5-10 min. Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj folią spożywczą, odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaj olej i wyrób przez kilka minut. Dno naczynia w którym będziesz piec chleb posyp mąką (naczynie żaroodporne lub blacha z piekarnika). Ciasto uformowane w kulę ułóż w naczyniu i posyp z wierzchu mąką. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 min do wyrośnięcia. Wstaw do zimnego piekarnika i nagrzewaj do 200°C. Piecz przez 50-60 min.