Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-03-2020
Przepyszny chlebek przypominający pieczywo robione przez moją babcię.
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 84
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 145
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 2157
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 84
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 145
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 2157
Składniki
Do miski wlej wodę, rozkrusz drożdże, dodaj miód i wymieszaj. Wsyp mąki, dodaj sól, ewentualnie ziarna lub nasiona i wymieszaj mikserem z hakami lub łyżką. Wyrób ręcznie przez 5-10 min. Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj folią spożywczą, odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaj olej i wyrób przez kilka minut. Dno naczynia w którym będziesz piec chleb posyp mąką (naczynie żaroodporne lub blacha z piekarnika). Ciasto uformowane w kulę ułóż w naczyniu i posyp z wierzchu mąką. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 min do wyrośnięcia. Wstaw do zimnego piekarnika i nagrzewaj do 200°C. Piecz przez 50-60 min.