Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-01-2023
Przepis na chleb z chrupiącą skórką. Jeśli już raz zasmakujecie w domowym chlebie to nie będziecie już kupować chleba w sklepie Przepis bardzo łatwy i nie wymaga zbyt wielu składników, jest za to pyszny, mięciutki w środku a z wierzchu chrupiący
Tortilla z tuńczykiem na zimno. To fajny i szybki sposób na przygotowanie prz...
Odsłon: 64
Pyszna alternatywa dla smażonych w Tłusty Czwartek pączków i faworków. Skórka...
Odsłon: 82
To ciekawe urozmaicenie mielonych kotletów.
Odsłon: 49
Tortilla z tuńczykiem na zimno. To fajny i szybki sposób na przygotowanie prz...
Odsłon: 64
Pyszna alternatywa dla smażonych w Tłusty Czwartek pączków i faworków. Skórka...
Odsłon: 82
To ciekawe urozmaicenie mielonych kotletów.
Odsłon: 49
Składniki
Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć do niej drożdże, dodać cukier i całość wymieszać aż cukier i drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Ciasta nie wyrabiamy tylko mieszamy za pomocą łyżki, do mementu połączenia się ze sobą składników. Miskę z ciastem dobrze owinąć folią i włożyć do lodówki na całą noc. Ciasto na chleb najlepiej przygotować wieczorem, a rano będzie już gotowe do pieczenia. Po ok 12-13 godzinach wyjąć ciasto z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej. Po ok 30 minutach ciasto wyjąć z miski i wyłożyć na podsypany blat mąką . Ciasto chwilę zagnieść, kilka razy przełożyć brzegi ciasta i gotowe. Piekarnik nagrzać do temperatury 200C bez termoobiegu, góra - dół, łącznie z brytfanną, w której będzie pieczony chleb. Gorącą brytfannę ostrożnie wyjąć z piekarnika, włożyć do niej ciasto, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika. Chleb piec ok 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywę i piec dalej przez 15-25 minut. aż góra chleba ładnie się zarumieni. Po ostygnięciu, chleb można już kroić i się zajadać