Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-10-2024
Przepis na drożdżowe bułeczki nadziewane kurczakiem
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 378
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1777
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 349
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 378
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1777
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 349
Składniki
Przygotowanie ciasta
Letnie mleko oraz wodę wlać do wysokiego naczynia dodać drożdże, cukier oraz drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać aż drożdże się całkowicie rozpuszczą. Na koniec dodać 2-3 mąki aby rozczyn miał konsystencje kwaśnej śmietany i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Po upływie tego czasu rozczyn podwoi swoja objętość dodajemy pozostałe składniki. Mąkę wymieszana z solą, jajko oraz olej. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę.
Jak ciasto jest już wyrośnięte wykładamy na stolnice i dzielimy na dwie części. Każdy kawałek wałkujemy i robimy z niego 6 prostokątów, na każdy dajemy przygotowany farsz i zwijamy w rulon. Gotowe bułeczki układamy w formie.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Odstawiamy jeszcze w ciepłe miejsce na ok 10 minut
Gotowe bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez ok 20-25 minut.
Przygotowanie farszu
Drobno pokrojone pieczarki podsmażamy na maśle (można również na oleju). Podsmażone pieczarki wyciągamy z patelni i na tej samej bez mycia, na oleju podsmażamy cebulkę oraz kurczaka. Kurczaka doprawiamy przyprawa do kurczaka.
Paprykę drobno pokroić, ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki razem wymieszać i doprawić sola i pieprzem.