Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam wszystko co drożdżowe. Kiedy zobaczyłam przepis na te bułeczki wiedziałam, że muszę je zrobić! Wyszły dwa typy – jedne robiłam z marmoladą, a drugie wedle życzenia mojego mężczyzny z nutellą. Wyszły pyszne. Miękkie, nie za słodkie. Idealne do kawy, czy do mleka na śniadanie. A nawet do pracy:) (wyszło mi 15 małych bułeczek):
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 2642
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 213
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 41
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 2642
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 213
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 41
Składniki
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki i zalewamy szklanką letniego mleka. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Odstawiamy w zaciszne miejsce do wyrośnięcia i czekamy niecałe 10 minut aż drożdże ruszą. Ja wstawiłam do zimnego piekarnika.
W tym czasie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy do niej cukier i szczyptę soli. Mieszamy. Roztapiamy masło i chłodzimy.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy żółtka. Mieszamy razem i wlewamy mieszankę do mąki. Zaczynamy warzechą wyrabiać ciasto. Powoli dolewamy roztopione masło i wyrabiamy ciasto dłońmi, aż będzie lśniące i elastyczne.
Przykrywamy miskę ścierką. Odstawiamy na około 45 minut w zaciszne miejsce – ponownie zimny piekarnik.
Po tym czasie, gdy ciasto podwoi objętość wyjmujemy je na blat. Kilka razy lekko zagniatamy i odrywamy kawałki ciasta formując z nich kulki, które spłaszczamy. Na środku łyżką układamy marmoladę i zawijamy końcówki formując z nich bułeczki. Ja robiłam je sposobem „na pieroga”, czyli lepiłam jak pierogi, a dopiero potem formowałam kształt bułeczek.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 15-20 minut.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Rozpuszczamy masło. Do jeszcze ciepłego dodajemy cukier i rozpuszczamy go, przy okazji chłodząc masło. Kiedy będzie zimne, dodajemy mąkę i wyrabiamy paluszkami kruszonkę. Gdyby było zbyt mokre można dosypać mąki.
Bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy nagrzewamy góra-dół – 200 stopni. W funkcji termoobieg na 190 stopni. Pieczemy bułeczki około 25 minut. Ja moje przykrywałam folią aluminiową, bo za bardzo się przypiekały z wierzchu.