Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paluchy z ciasta drożdżowego z masłem czosnkowo-ziołowym. Paluchy są świetnym dodatkiem do sałatki lub zupy kremu.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456932
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1254
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2125
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 519
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456932
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1254
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2125
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 519
Składniki
Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Pozostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Tak przygotowany zaczyn łączymy z pozostałą mąką, olejem i solą. Całość zagniatamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 40 minut. W czasie, kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy masło czosnkowo-ziołowe. Świeże zioła siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Ciepłe masło mieszamy z ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta i grubość około 5-6mm. Smarujemy masłem pozostawiając jeden bok.
Ciasto składamy na pół, lekko wałkujemy, aby się skleiło. Kroimy w paski i zawijamy w spirale.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcie na kolejne 15 minut. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. W trakcie pieczenia, część masła wypłynie, ale wsiąknie ponownie w ciasto. Paluchy pozostawiamy do ostudzenia.