Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paluchy z ciasta drożdżowego z masłem czosnkowo-ziołowym. Paluchy są świetnym dodatkiem do sałatki lub zupy kremu.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 674
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 431
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3278
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4094
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 866
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 674
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 431
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3278
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4094
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 866
Składniki
Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Pozostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Tak przygotowany zaczyn łączymy z pozostałą mąką, olejem i solą. Całość zagniatamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 40 minut. W czasie, kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy masło czosnkowo-ziołowe. Świeże zioła siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Ciepłe masło mieszamy z ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta i grubość około 5-6mm. Smarujemy masłem pozostawiając jeden bok.
Ciasto składamy na pół, lekko wałkujemy, aby się skleiło. Kroimy w paski i zawijamy w spirale.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcie na kolejne 15 minut. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. W trakcie pieczenia, część masła wypłynie, ale wsiąknie ponownie w ciasto. Paluchy pozostawiamy do ostudzenia.