Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-05-2019
Ekspresowy chlebek ziołowy odrywany
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16952
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 116
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 335
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 867
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24723
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16952
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 116
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 335
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 867
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24723
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto, mąka, letnia woda, drożdże, cukier sól oraz olej wsypać do miski i wyrobić ciasto do połączenia się składników lub wyrobić ciasto za pomocą robota jeśli robot posiada funkcje wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto w robocie wyrabia się na średnich obrotach ok. 3 minut. Ciasto odstawić na chwilę, przykryć ściereczką. W tym czasie przygotować masło ziołowe. Zioła, cebulę, czosnek rozdrobnić blenderem. Dodać masło oraz sól i ponownie zblendować. Jeśli nie posiadamy blendera zioła i warzywa drobno posiekać a następnie dodać masło rozgniecione widelcem. Dodać sól i wymieszać, Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm posmarować masłem ziołowym po całości następnie pokroić na pasy o szerokości połowy wysokości keksówki ok 4-5 cm. Każdy pas zwinąć w harmonijkę. ( Jak to zrobić zobacz film poniżej). Keksówkę o wymiarach 28x9 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Powkładać harmonijki z ciasta. Przykryć ściereczką na minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Piec ok 30 minut, aż chlebek ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut i wyjąć z keksówki. Chleb smakuje najlepiej na ciepło, ale na zimno jest również bardzo dobry. Smacznego!