Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-05-2019
Ekspresowy chlebek ziołowy odrywany
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto, mąka, letnia woda, drożdże, cukier sól oraz olej wsypać do miski i wyrobić ciasto do połączenia się składników lub wyrobić ciasto za pomocą robota jeśli robot posiada funkcje wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto w robocie wyrabia się na średnich obrotach ok. 3 minut. Ciasto odstawić na chwilę, przykryć ściereczką. W tym czasie przygotować masło ziołowe. Zioła, cebulę, czosnek rozdrobnić blenderem. Dodać masło oraz sól i ponownie zblendować. Jeśli nie posiadamy blendera zioła i warzywa drobno posiekać a następnie dodać masło rozgniecione widelcem. Dodać sól i wymieszać, Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm posmarować masłem ziołowym po całości następnie pokroić na pasy o szerokości połowy wysokości keksówki ok 4-5 cm. Każdy pas zwinąć w harmonijkę. ( Jak to zrobić zobacz film poniżej). Keksówkę o wymiarach 28x9 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Powkładać harmonijki z ciasta. Przykryć ściereczką na minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Piec ok 30 minut, aż chlebek ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut i wyjąć z keksówki. Chleb smakuje najlepiej na ciepło, ale na zimno jest również bardzo dobry. Smacznego!