Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny przepis dla początkujących. Banalnie prosty w wykonaniu domowy chleb. Wystarczy wymieszać w misce 6 składników, odstawić do wyrośnięcia, przelać do formy i upiec. Ten przepis możecie dowolnie modyfikować wykorzystując inny typ mąki lub dorzucając do ciasta ulubione ziarna.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11689
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11689
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Składniki
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier. Składniki zalewamy ciepłą wodą. Składniki mieszamy do rozpuszczenia.
Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i olej. Wlewamy wodę z drożdżami. Całość mieszamy łyżką.
Wymieszane ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Keksówkę smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto na chleb przelewamy do formy. Górę wygładzamy zwilżoną dłonią. Chlebek odstawiamy na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 220 stopni (grzałka góra-dół).
Chleb wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez około 50 minut.
Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremki. Studzimy.
Po ostygnięciu fenomenalnie prosty chleb jest gotowy do krojenia. Smacznego!