Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny przepis dla początkujących. Banalnie prosty w wykonaniu domowy chleb. Wystarczy wymieszać w misce 6 składników, odstawić do wyrośnięcia, przelać do formy i upiec. Ten przepis możecie dowolnie modyfikować wykorzystując inny typ mąki lub dorzucając do ciasta ulubione ziarna.
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 56
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 77
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 220
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 56
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 77
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 220
Składniki
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier. Składniki zalewamy ciepłą wodą. Składniki mieszamy do rozpuszczenia.
Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i olej. Wlewamy wodę z drożdżami. Całość mieszamy łyżką.
Wymieszane ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Keksówkę smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto na chleb przelewamy do formy. Górę wygładzamy zwilżoną dłonią. Chlebek odstawiamy na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 220 stopni (grzałka góra-dół).
Chleb wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez około 50 minut.
Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremki. Studzimy.
Po ostygnięciu fenomenalnie prosty chleb jest gotowy do krojenia. Smacznego!