Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ficelle, "szczuplejsze" siostry bagietek, chrupiące i pyszne. U mnie wersja najprostsza, na drożdżach.....
Składniki
Drożdże wymieszać z 80 ml wody, odstawić na 10-15 minut. Mąkę wymieszać z solą, wlać rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem). Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 1,5 -2 godziny do podwojenia objętości. Trzy razy, co pół godziny, ciasto należy złożyć rozciągając je i składając do środka.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, podzielić na cztery części i z każdej uformować wałek o długości około 30 cm, zwężający się na końcach. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około godzinę).
Do zimnego piekarnika włożyć kamień do pieczenia (można też upiec na blasze), rozgrzać do 240 stopni. Jeżeli używamy nasion, wyrośnięte ciasto spryskać ciepłą wodą, a następnie posypać bułki.
Ficelle naciąć ostrym nożem w kilku miejscach i szybkim ruchem przełożyć do piekarnika. Piec przez 15-20 minut, aż będą złociste i chrupiące.