Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Foccacia to niezwykle prosty w przygotowaniu, płaski chlebek wywodzący się z Włoch. Jest idealny nawet dla początkujących piekarzy, którzy chcą zakosztować własnoręcznie przygotowanego pieczywa.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 137
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104488
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 330
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9024
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 137
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104488
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 330
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9024
Składniki
Przygotuj ciasto. Wymieszaj cukier z wodą w garnuszku, podgrzewając do rozpuszczenia. Zdejmij naczynie z palnika i pozostaw mieszaninę do ostudzenia do temperatury pokojowej.
Wsyp drożdże do wody z cukrem. Wymieszaj je dokładnie i odstaw je na 10 minut, do momentu utworzenia na wierzchu piany.
W misce wymieszaj mąkę i sól. Wlej do suchych składników mokre małymi partiami, cały czas mieszając i formując gładkie ciasto.
Zagniataj masę przez 3-5 minut, aż straci swoją lepkość. Alternatywnie możesz ubijać je na wysokich obrotach robota kuchennego przez 2-3 minuty.
Miskę wysmaruj dobrze oliwą z oliwek. Przełóż do niej ciasto i przykryj szczelnie miskę. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30-60 minut, do podwojenia swojej objętości.
Przenieś ciasto na lekko natłuszczony blat i zagniataj przez kolejne 3-5 minut.
Nasmaruj blachę od piekarnika łyżeczką oliwy z oliwek. Umieść ciasto na blaszce i natłuszczonymi palcami nadaj mu płaski kształt – może być to koło czy prostokąt. Masz pełną dowolność. Grubość placka powinna wynosić ok. 1 cm.
Zrób w placku dołeczki za pomocą palca, w równych odstępach. Do każdego otworu włóż po czarnej oliwce, a między dziurkami poukładaj gałązki świeżego tymianku.
W miseczce wymieszaj oliwę ze zmiażdżonym czosnkiem. Nasmaruj ciasto tą mieszaniną.
Wstaw foccacię do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz ją przez 40 minut na środkowej półce, do ładnego zrumienienia.
Przenieś placek na kratkę, by trochę ostygł. Posmaruj go odrobiną oliwy przed podaniem.