Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Foccacia to niezwykle prosty w przygotowaniu, płaski chlebek wywodzący się z Włoch. Jest idealny nawet dla początkujących piekarzy, którzy chcą zakosztować własnoręcznie przygotowanego pieczywa.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 28
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 91
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10308
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 104
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 928
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 28
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 91
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10308
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 104
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 928
Składniki
Przygotuj ciasto. Wymieszaj cukier z wodą w garnuszku, podgrzewając do rozpuszczenia. Zdejmij naczynie z palnika i pozostaw mieszaninę do ostudzenia do temperatury pokojowej.
Wsyp drożdże do wody z cukrem. Wymieszaj je dokładnie i odstaw je na 10 minut, do momentu utworzenia na wierzchu piany.
W misce wymieszaj mąkę i sól. Wlej do suchych składników mokre małymi partiami, cały czas mieszając i formując gładkie ciasto.
Zagniataj masę przez 3-5 minut, aż straci swoją lepkość. Alternatywnie możesz ubijać je na wysokich obrotach robota kuchennego przez 2-3 minuty.
Miskę wysmaruj dobrze oliwą z oliwek. Przełóż do niej ciasto i przykryj szczelnie miskę. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30-60 minut, do podwojenia swojej objętości.
Przenieś ciasto na lekko natłuszczony blat i zagniataj przez kolejne 3-5 minut.
Nasmaruj blachę od piekarnika łyżeczką oliwy z oliwek. Umieść ciasto na blaszce i natłuszczonymi palcami nadaj mu płaski kształt – może być to koło czy prostokąt. Masz pełną dowolność. Grubość placka powinna wynosić ok. 1 cm.
Zrób w placku dołeczki za pomocą palca, w równych odstępach. Do każdego otworu włóż po czarnej oliwce, a między dziurkami poukładaj gałązki świeżego tymianku.
W miseczce wymieszaj oliwę ze zmiażdżonym czosnkiem. Nasmaruj ciasto tą mieszaniną.
Wstaw foccacię do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz ją przez 40 minut na środkowej półce, do ładnego zrumienienia.
Przenieś placek na kratkę, by trochę ostygł. Posmaruj go odrobiną oliwy przed podaniem.