Tradycyjny chleb na zakwasie i surowym cieście, pieczony na liściach chrzanowych w kamionkowych foremkach.
Foremkowy chleb na liściach chrzanowych
Składniki
- Ciasto na chleb:
- szklanka drobnej razowej kaszki orkiszowej
- 3 szklanki mąki chlebowej typ 750
- szklanka mąki żytniej typ 720
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
- pół szklanki zakwasu chlebowego
- 100 g surowego ciasta chlebowego (odłożonego z ostatniego pieczenia i przechowywanego pod przykryciem w lodówce)
- 20 g świeżych drożdży
- 4 łyżki miodu u mnie leśny
- 1 łyżka soli morskiej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka kefiru naturalnego
- 1 szklanka wody
- świeże liście chrzanu
Składniki
- Ciasto na chleb:
- szklanka drobnej razowej kaszki orkiszowej
- 3 szklanki mąki chlebowej typ 750
- szklanka mąki żytniej typ 720
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
- pół szklanki zakwasu chlebowego
- 100 g surowego ciasta chlebowego (odłożonego z ostatniego pieczenia i przechowywanego pod przykryciem w lodówce)
- 20 g świeżych drożdży
- 4 łyżki miodu u mnie leśny
- 1 łyżka soli morskiej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka kefiru naturalnego
- 1 szklanka wody
- świeże liście chrzanu

Etapy przygotowania
Do dzieży robota wsypujemy suche składniki. Mieszamy. Dolewamy mokre składniki, wkruszamy drożdże i dodajemy kawałek surowego ciasta(ciasto powinno być wyjęte z lodówki na 30 minut przed dodaniem do składników na nowy chleb).

Wyrabiamy końcówką - hak do momentu wyrobienia ciasta w kulę. Odrywamy około 100 g ciasta przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Odłożony kawałek będzie bazą do pieczenia następnego chleba. Pozostawiamy w dzieży do wyrośnięcia po przykryciem. Około 60 minut. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.

Dno i boki foremek wykładamy liśćmi chrzanu.

Po trzecim wyrobieniu ciasta, wkładamy go do przygotowanych foremek. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nacinamy ostrym nożem.

Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w 200°C przez godzinę.

Gorący chleb przekładamy na kratkę i studzimy.

Dzięki pieczeniu w kamionkowych foremkach chleb jest idealnie wypieczony.

Przepis w Waszym wykonaniu (17)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 182

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 104

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 872
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 182

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 104

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 872



Składniki
- Ciasto na chleb:
- szklanka drobnej razowej kaszki orkiszowej
- 3 szklanki mąki chlebowej typ 750
- szklanka mąki żytniej typ 720
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
- pół szklanki zakwasu chlebowego
- 100 g surowego ciasta chlebowego (odłożonego z ostatniego pieczenia i przechowywanego pod przykryciem w lodówce)
- 20 g świeżych drożdży
- 4 łyżki miodu u mnie leśny
- 1 łyżka soli morskiej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka kefiru naturalnego
- 1 szklanka wody
- świeże liście chrzanu
Do dzieży robota wsypujemy suche składniki. Mieszamy. Dolewamy mokre składniki, wkruszamy drożdże i dodajemy kawałek surowego ciasta(ciasto powinno być wyjęte z lodówki na 30 minut przed dodaniem do składników na nowy chleb).
Wyrabiamy końcówką - hak do momentu wyrobienia ciasta w kulę. Odrywamy około 100 g ciasta przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Odłożony kawałek będzie bazą do pieczenia następnego chleba. Pozostawiamy w dzieży do wyrośnięcia po przykryciem. Około 60 minut. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
Dno i boki foremek wykładamy liśćmi chrzanu.
Po trzecim wyrobieniu ciasta, wkładamy go do przygotowanych foremek. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nacinamy ostrym nożem.
Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w 200°C przez godzinę.
Gorący chleb przekładamy na kratkę i studzimy.
Dzięki pieczeniu w kamionkowych foremkach chleb jest idealnie wypieczony.