Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny chleb na zakwasie i surowym cieście, pieczony na liściach chrzanowych w kamionkowych foremkach.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1561
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231975
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5060
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1561
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231975
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5060
Składniki
Do dzieży robota wsypujemy suche składniki. Mieszamy. Dolewamy mokre składniki, wkruszamy drożdże i dodajemy kawałek surowego ciasta(ciasto powinno być wyjęte z lodówki na 30 minut przed dodaniem do składników na nowy chleb).
Wyrabiamy końcówką - hak do momentu wyrobienia ciasta w kulę. Odrywamy około 100 g ciasta przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Odłożony kawałek będzie bazą do pieczenia następnego chleba. Pozostawiamy w dzieży do wyrośnięcia po przykryciem. Około 60 minut. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
Dno i boki foremek wykładamy liśćmi chrzanu.
Po trzecim wyrobieniu ciasta, wkładamy go do przygotowanych foremek. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nacinamy ostrym nożem.
Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w 200°C przez godzinę.
Gorący chleb przekładamy na kratkę i studzimy.
Dzięki pieczeniu w kamionkowych foremkach chleb jest idealnie wypieczony.