Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny chleb na zakwasie i surowym cieście, pieczony na liściach chrzanowych w kamionkowych foremkach.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 623
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 395
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15089
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1826
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 623
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 395
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15089
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1826
Składniki
Do dzieży robota wsypujemy suche składniki. Mieszamy. Dolewamy mokre składniki, wkruszamy drożdże i dodajemy kawałek surowego ciasta(ciasto powinno być wyjęte z lodówki na 30 minut przed dodaniem do składników na nowy chleb).
Wyrabiamy końcówką - hak do momentu wyrobienia ciasta w kulę. Odrywamy około 100 g ciasta przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Odłożony kawałek będzie bazą do pieczenia następnego chleba. Pozostawiamy w dzieży do wyrośnięcia po przykryciem. Około 60 minut. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
Dno i boki foremek wykładamy liśćmi chrzanu.
Po trzecim wyrobieniu ciasta, wkładamy go do przygotowanych foremek. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nacinamy ostrym nożem.
Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w 200°C przez godzinę.
Gorący chleb przekładamy na kratkę i studzimy.
Dzięki pieczeniu w kamionkowych foremkach chleb jest idealnie wypieczony.