Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybkie do zrobienia ciastka z ciasta francuskiego z masą makową i suszoną żurawiną, które wyglądem przypominają drożdżówki z makiem.
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 351
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 437
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 831
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 351
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 437
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 831
Składniki
Schłodzone ciasto francuskie rozwinęłam i pozostawiłam na pergaminie, w który było zawinięte. Ciasto równomiernie posmarowałam masą makową i posypałam suszoną żurawiną. Następnie pomagając sobie pergaminem, zwinęłam ciasto w roladę/rulon wzdłuż dłuższego boku. Taką roladę pokroiłam na mniej więcej równe kilkucentymetrowe kawałki. Wyszło mi 11 sztuk. Każdy kawałek lekko docisnęłam przez środek tępą stroną noża jak typowe drożdżówki i przełożyłam na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmarowałam mlekiem. Bułeczki piekłam ok. 20 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego rozgrzewania piekarnika. Po upieczeniu bułeczki od razu wyjęłam z piekarnika i ostrożnie przełożyłam na metalową kratkę, żeby wystygły. Z cytryny wycisnęłam sok. Utarłam go z cukrem pudrem. Lukrem polałam wystudzone bułeczki i odstawiłam żeby lukier zastygł. Pyszny deser gotowy.