Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Francuskie rogaliki z czekoladą"
Składniki
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i dzielimy na trójkąty. Z płata powinno wyjść 6 rogalików, a jeśli wytniemy mniejsze, to oczywiście więcej. U podstawy każdego trójkąta kładziemy 2–3 kostki czekolady albo 1–2 łyżki kremu czekoladowego i zwijamy rogaliki.
Jajko dokładnie roztrzepujemy. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i każde smarujemy jajkiem, najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka. Pieczemy ok. 20 minut w 200oC, na złoty kolor.
Orzechy włoskie prażymy na patelni bez tłuszczu, studzimy i bardzo drobno siekamy. Mieszamy z cukrem pudrem i obficie posypujemy jeszcze ciepłe, ale nie gorące rogaliki.
Czas przygotowania 30 minut. Cena sztuki ok. 1,30 zł
Wartość odżywcza sztuki 353 kcal Białko 7 g/Tłuszcz 24 g/Węglowodany 27 gŹródło: Rewia