Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Francuskie rogaliki z czekoladą"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3838
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 264
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 346
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3838
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 264
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 346
Składniki
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i dzielimy na trójkąty. Z płata powinno wyjść 6 rogalików, a jeśli wytniemy mniejsze, to oczywiście więcej. U podstawy każdego trójkąta kładziemy 2–3 kostki czekolady albo 1–2 łyżki kremu czekoladowego i zwijamy rogaliki.
Jajko dokładnie roztrzepujemy. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i każde smarujemy jajkiem, najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka. Pieczemy ok. 20 minut w 200oC, na złoty kolor.
Orzechy włoskie prażymy na patelni bez tłuszczu, studzimy i bardzo drobno siekamy. Mieszamy z cukrem pudrem i obficie posypujemy jeszcze ciepłe, ale nie gorące rogaliki.
Czas przygotowania 30 minut. Cena sztuki ok. 1,30 zł
Wartość odżywcza sztuki 353 kcal Białko 7 g/Tłuszcz 24 g/Węglowodany 27 gŹródło: Rewia