Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe za pomocą chrzanu, musztardy oraz pieprzu wyostrzyłam i w nim jajka ukryłam. Ciasto puszyste, a w smaku oryginalne, zapewne będzie to wielkanocne danie niebanalne. Przyznam się, że problem z formy, wyciągnięciem miałam, dlatego przygotowanie w tortownicy zaproponowałam. Smak ciasta ma tu znaczenie, a nie jajek ułożenie. Można też ciasto do formy okrągłej przełożyć, połówek z jajek dołożyć, nie przykrywać, niech w cieple rośnie radośnie, upiec, a potem świętować i ciasto z jajkami smakować.
okrągła forma o średnicy ok. 24 cm, mikser
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 63
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 570
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 63
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 570
Składniki
Drożdże mieszamy z połową mąki, dodajemy sól, cukier, chrzan, pieprz, musztardę i wlewamy wodę. Całość miksujemy, następnie dodajemy pozostałą część mąki i ponownie miksujemy. Ciasto ma być luźne i klejące. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jeszcze raz miksujemy i przekładamy na okrągłą (ok. 24 cm) formę, może być tortownica, podsypaną mąką.
Dookoła układamy jajka, doprawiamy pieprzem, środek ciasta przecinamy i zakładamy na jajka. Ze względu na to, że ciasto jest luźne, można wykonać to za pomocą łyżki drewnianej lub dłońmi zwilżonymi w wodzie. Żeby ciasto nam się nie rozlało, należy środek wypełnić np. foremką lub papierem do pieczenia zwiniętym w kulę. Jajka są tylko delikatnie przykryte.
Piekarnik nastawiamy na 200°C. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy pieprzem i pieczemy na najniższym poziomie ok. 25 min. Rada: najlepiej piec w tortownicy, bo łatwo ściągnąć boki. Jeśli wierzch za szybko się przypieka, wystarczy pod koniec przykryć papierem do pieczenia.