Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kajzerki to najbardziej rozpoznawalne polskie bułki. Przygotowane w domowy sposób, prosto po wyciągnięciu z piekarnika, zachęcają do skosztowania od razu – z wędliną, serem albo samym masłem.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1994
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101765
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6197
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1994
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101765
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6197
Składniki
Wszystkie składniki umieść w dużej misce i zagnieć, najlepiej ręcznie przez około 10 minut. Ciasto może się delikatnie kleić do rąk, ale nie powinno być całkowicie luźne. Przykryj je ściereczką kuchenną. Odstaw w ciepłe i suche miejsce na godzinę.
Wbij pięść w wyrośnięte ciasto i zagnieć jeszcze raz. Zacznij formować bułki. Podziel ciasto na około 10 części. Uformuj z każdej z nich kulkę w dłoniach, spłaszcz ją delikatnie.
Połóż kajzerki na blaszce do piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Z zewnątrz kajzerki powinny być gładkie, pod spodem mogą być nierówne. Zrób na każdej bułce 4 nacięcia. Posmaruj rozpuszczonym masłem.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piecz przez 20 minut i studź je na kratce, aby nie zmiękły od spodu.