Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapuśniaczki z rewelacyjnego, krucho-drożdżowego ciasta. Sprawdzą się jako samodzielna przekąska lub dodatek do barszczu.
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231678
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4922
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36164
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1372
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231678
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4922
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36164
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1372
        
        
                Składniki
Farsz. Do farszu polecam jak najlepszą kapustę kiszoną - im lepsza, tym lepsze kapuśniaczki. Ja używałam domowej kapusty mojej mamy, z marchewką i dużą ilością przypraw. Kapustę szatkujemy, cebule kroimy w kostkę. Na oleju smażymy cebulę, aż lekko się zeszkli i dodajemy kapustę. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Dusimy razem, pod przykryciem, przez około 15-20 minut, aż kapusta zmięknie. Zdejmujemy z ognia i odkrywamy, aby przestygła.
Ciasto: Zimne masło ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Mieszamy je z mąką, jajkiem, cukrem, solą, jogurtem, drożdżami i 2 łyżkami wody. Zagniatamy ciasto, aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę wody. Powinniśmy otrzymać ciasto dość gęste, zwarte, ale lekko kruche. Ciasto krucho-drożdżowe nie musi wyrastać, co znacznie skraca przygotowanie kapuśniaczków ;) Ciasto dzielimy na pół.
Porcję ciasta rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra. Przestudzoną kapustę układamy na połowie ciasta i zwijamy w rulon tak, aby zakładka ciasta była pod spodem.
Rulon kroimy pod skosem na kawałki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Ja użyłam babki płesznik. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia, około 25 minut.