Kujawianki to pyszne mleczne bułeczki o lekko słodkim smaku. Pasują do domowych konfitur, a także dobrze smakują posmarowane masłem. Ciasto długo zachowuje świeżość, ale jeśli przygotujesz ich więcej, możesz również z powodzeniem włożyć je do zamrażalnika. Aby potem odzyskały świeżość, wystarczy lekko zwilżyć je wodą i wstawić na kilka chwil do piekarnika.
Kujawianki
Składniki
- 580 g mąki pszennej typu 500
- 250 ml mleka
- 70 g masła
- 2 jajka
- 25 g drożdży świeżych
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
- garść sezamu
Składniki
- 580 g mąki pszennej typu 500
- 250 ml mleka
- 70 g masła
- 2 jajka
- 25 g drożdży świeżych
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
- garść sezamu
Etapy przygotowania
Masło roztop w rondelku i odstaw.
Podgrzej mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące. Przelej połowę do wysokiego naczynia. Wkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj z pomocą widelca, rozprowadzając drożdże. Odstaw pod ściereczką na około 10 minut.
Pozostałe składniki, czyli mąkę, mleko, jajka, cukier i sól przełóż do dużej miski. Wlej wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki, a następnie przelej tłuszcz. Wyrabiaj przez kilka minut, aby ciasto było miękkie, sprężyste i klejące.
Uformuj kulę i nakryj ciasto na kujawianki ściereczką w ciepłe, suche miejsce. Wyrastanie ciasta powinno trwać około 90 minut.
Po tym czasie krótko wyrób ponownie ciasto. Podziel je na 10 części. Z każdej zrób kulę, a astępnie delikatnie uformuj podłużny kształt. Przekładaj bułeczki do dużej tortownicy, jedna obok drugiej.
Jajko rozkłóć widelcem. Posmaruj wierzch kujawianek i posyp sezamem. Teraz zostaw je do ponownego wyrośnięcia i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 15-18 minut aż się widocznie zarumienią.
Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 860
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2735
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3178
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 860
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2735
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3178
Składniki
- 580 g mąki pszennej typu 500
- 250 ml mleka
- 70 g masła
- 2 jajka
- 25 g drożdży świeżych
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko do posmarowania
- garść sezamu
Masło roztop w rondelku i odstaw.
Podgrzej mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące. Przelej połowę do wysokiego naczynia. Wkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj z pomocą widelca, rozprowadzając drożdże. Odstaw pod ściereczką na około 10 minut.
Pozostałe składniki, czyli mąkę, mleko, jajka, cukier i sól przełóż do dużej miski. Wlej wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki, a następnie przelej tłuszcz. Wyrabiaj przez kilka minut, aby ciasto było miękkie, sprężyste i klejące.
Uformuj kulę i nakryj ciasto na kujawianki ściereczką w ciepłe, suche miejsce. Wyrastanie ciasta powinno trwać około 90 minut.
Po tym czasie krótko wyrób ponownie ciasto. Podziel je na 10 części. Z każdej zrób kulę, a astępnie delikatnie uformuj podłużny kształt. Przekładaj bułeczki do dużej tortownicy, jedna obok drugiej.
Jajko rozkłóć widelcem. Posmaruj wierzch kujawianek i posyp sezamem. Teraz zostaw je do ponownego wyrośnięcia i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 15-18 minut aż się widocznie zarumienią.
Wasze zdjęcia do przepisu
Pyszotka:)
Przepyszne bułeczki, co widać po składnikach.;)