Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kujawianki to pyszne mleczne bułeczki o lekko słodkim smaku. Pasują do domowych konfitur, a także dobrze smakują posmarowane masłem. Ciasto długo zachowuje świeżość, ale jeśli przygotujesz ich więcej, możesz również z powodzeniem włożyć je do zamrażalnika. Aby potem odzyskały świeżość, wystarczy lekko zwilżyć je wodą i wstawić na kilka chwil do piekarnika.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1467
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1648
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 60
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1467
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1648
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 60
Składniki
Masło roztop w rondelku i odstaw.
Podgrzej mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące. Przelej połowę do wysokiego naczynia. Wkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj z pomocą widelca, rozprowadzając drożdże. Odstaw pod ściereczką na około 10 minut.
Pozostałe składniki, czyli mąkę, mleko, jajka, cukier i sól przełóż do dużej miski. Wlej wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki, a następnie przelej tłuszcz. Wyrabiaj przez kilka minut, aby ciasto było miękkie, sprężyste i klejące.
Uformuj kulę i nakryj ciasto na kujawianki ściereczką w ciepłe, suche miejsce. Wyrastanie ciasta powinno trwać około 90 minut.
Po tym czasie krótko wyrób ponownie ciasto. Podziel je na 10 części. Z każdej zrób kulę, a astępnie delikatnie uformuj podłużny kształt. Przekładaj bułeczki do dużej tortownicy, jedna obok drugiej.
Jajko rozkłóć widelcem. Posmaruj wierzch kujawianek i posyp sezamem. Teraz zostaw je do ponownego wyrośnięcia i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 15-18 minut aż się widocznie zarumienią.