Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
w jednej misie kurczę pieczone a w drugiej kukurydzę ogórek pomidor i cebulą oprószone kolendra. Kurczak polany był białym sosem przyrządzanym na mleku z jeszcze gdzieniegdzie przebijającymi się kawałkami chleba.
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666288
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 101
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 563
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5753
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 980
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666288
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 101
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 563
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5753
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 980
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Składniki
Dwa udźce kurczaka z naciętą skórką nacieracie przyprawami od lewej strony papryką słodką, papryką ostrą, lubczykiem, czosnkiem, a potem od prawej tak samo. Wrzucacie do naczynia żaroodpornego zalewacie kielichem oliwy (możecie odstawić na 1h, kurczak zaznajomi się z przyprawami) i do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Z kurczakiem na chwilę mamy spokój, zabierzemy się za sos. Do 500 ml mleka dodajemy obraną cebulą przekrojoną na pół z wbitymi czterema goździkami, liść laurowy i kilka ziaren czarnego pieprzu. Ustawiacie garczek z mixturą na palniku gotując na wolnym ogniu około 8 min. Gdy czas minie odstawiacie rondelek pod przykryciem na około 20 min. Teraz jest ta chwila kiedy możecie zabrać się za sałatkę. Potrzebne nam będą pokrojone w kostkę: 4 pomidory, ogórek, papryka, cebula. Dodatkowo kukurydza i kolendra i kieliszek oliwy (sól, pieprz) . Mieszamy w misce wszystkie składniki pam pam pam i po chwili sałatka gotowa. Wracamy do naszego ostudzonego mleka, odcedzamy zostawiając w rondelku jedynie biały płyn i gotujemy przez około 15 min dodając małą kosteczkę masła, pokruszony chleb energicznie mieszając przez cały czas (5 kromek chleba bez skórek). Wskazówki szybko biegają po tarczy zegara, kurczak już gotowy. Układacie go jak chcecie, byle by na talerzu, polewacie pysznym sosem chlebowym, naokoło lub dokoła wyścielacie talerz sałatką!!! Spożywać póki ciepłe. P.S podzielcie sobie sos chlebowy na dwie miseczki dodajcie troszkę chrzanu petarda!!!!