Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
w jednej misie kurczę pieczone a w drugiej kukurydzę ogórek pomidor i cebulą oprószone kolendra. Kurczak polany był białym sosem przyrządzanym na mleku z jeszcze gdzieniegdzie przebijającymi się kawałkami chleba.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37377
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37377
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
Dwa udźce kurczaka z naciętą skórką nacieracie przyprawami od lewej strony papryką słodką, papryką ostrą, lubczykiem, czosnkiem, a potem od prawej tak samo. Wrzucacie do naczynia żaroodpornego zalewacie kielichem oliwy (możecie odstawić na 1h, kurczak zaznajomi się z przyprawami) i do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Z kurczakiem na chwilę mamy spokój, zabierzemy się za sos. Do 500 ml mleka dodajemy obraną cebulą przekrojoną na pół z wbitymi czterema goździkami, liść laurowy i kilka ziaren czarnego pieprzu. Ustawiacie garczek z mixturą na palniku gotując na wolnym ogniu około 8 min. Gdy czas minie odstawiacie rondelek pod przykryciem na około 20 min. Teraz jest ta chwila kiedy możecie zabrać się za sałatkę. Potrzebne nam będą pokrojone w kostkę: 4 pomidory, ogórek, papryka, cebula. Dodatkowo kukurydza i kolendra i kieliszek oliwy (sól, pieprz) . Mieszamy w misce wszystkie składniki pam pam pam i po chwili sałatka gotowa. Wracamy do naszego ostudzonego mleka, odcedzamy zostawiając w rondelku jedynie biały płyn i gotujemy przez około 15 min dodając małą kosteczkę masła, pokruszony chleb energicznie mieszając przez cały czas (5 kromek chleba bez skórek). Wskazówki szybko biegają po tarczy zegara, kurczak już gotowy. Układacie go jak chcecie, byle by na talerzu, polewacie pysznym sosem chlebowym, naokoło lub dokoła wyścielacie talerz sałatką!!! Spożywać póki ciepłe. P.S podzielcie sobie sos chlebowy na dwie miseczki dodajcie troszkę chrzanu petarda!!!!