Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny i zdrowy domowej produkcji napój gazowany.
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 25
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 560
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 433
Sałatka jest niskokaloryczną, lekką i bardzo zdrową przekąską. Sos nadaje jej...
Odsłon: 80
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1159
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 25
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 560
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 433
Sałatka jest niskokaloryczną, lekką i bardzo zdrową przekąską. Sos nadaje jej...
Odsłon: 80
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1159
Składniki
Chleb do przygotowania kwasu musi być całkowicie naturalny - czyli upieczony na zakwasie żytnim bez żadnych chemicznych dodatków.
Czerstwy chleb kroimy na kromki, podpiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 4 minuty, aż nabierze głębokiego, brązowego koloru i będzie lekko przypalony na brzegach.
Podpieczony chleb i szyszki chmielu wkładamy do dużego naczynia, zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na kilka godzin. Całkowicie wystudzony płyn przecedzamy przez gazę umieszczoną na sitku, dodajemy cukier, roztarte z cukrem droższe oraz wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Kwas przelewamy do butelek (do 3/4 pojemności butelki) musi być miejsce na wytworzony gaz, butelki zamykamy szczelnie i wstawiamy do chłodnego pomieszczenia, najlepiej w pozycji leżącej. Jest dobry do picia już po 2-3 dniach. Można go przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętych butelkach. Najlepiej jest nastawiać w pojemnikach 10-15 litrów (z kranikiem). Smacznego!!!