Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo łatwy chleb z chrupiącą skórką
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2826
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 292
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 248
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2826
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 292
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 248
Składniki
Do miski wsypać mąkę z solą i dodać drożdże rozpuszczone w wodzie, szybko wymieszać ręką lub łyżką, tylko do połączenia składników , miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 12 do 14 godzin (w temperaturze pokojowej).
Po tym czasie ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat , uformować prostokąt i złożyć w kopertę. Czynność powtórzyć.
Kosz do wyrastania chleba ( lub miskę wyłożoną ściereczką ) obficie obsypać mąką, przełożyć do niego uformowany bochenek, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrastania ( 1- 2 godz. ).
Do piekarnika wstawić żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne z pokrywką, rozgrzać do temperatury 240 stopni.
Gorący garnek ostrożnie wyciągnąć z piekarnika, szybkim ruchem przełożyć do niego wyrośnięte ciasto, przykryć pokrywką i włożyć natychmiast do piekarnika.Piec 40 minut.
Upieczony chleb wyciągnąć z garnka, studzić na kratce.