Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo łatwy chleb z chrupiącą skórką
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119037
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8834
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3201
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2835
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119037
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8834
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3201
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2835
Składniki
Do miski wsypać mąkę z solą i dodać drożdże rozpuszczone w wodzie, szybko wymieszać ręką lub łyżką, tylko do połączenia składników , miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 12 do 14 godzin (w temperaturze pokojowej).
Po tym czasie ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat , uformować prostokąt i złożyć w kopertę. Czynność powtórzyć.
Kosz do wyrastania chleba ( lub miskę wyłożoną ściereczką ) obficie obsypać mąką, przełożyć do niego uformowany bochenek, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrastania ( 1- 2 godz. ).
Do piekarnika wstawić żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne z pokrywką, rozgrzać do temperatury 240 stopni.
Gorący garnek ostrożnie wyciągnąć z piekarnika, szybkim ruchem przełożyć do niego wyrośnięte ciasto, przykryć pokrywką i włożyć natychmiast do piekarnika.Piec 40 minut.
Upieczony chleb wyciągnąć z garnka, studzić na kratce.