Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo łatwy chleb z chrupiącą skórką
Do miski wsypać mąkę z solą i dodać drożdże rozpuszczone w wodzie, szybko wymieszać ręką lub łyżką, tylko do połączenia składników , miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 12 do 14 godzin (w temperaturze pokojowej).
Po tym czasie ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat , uformować prostokąt i złożyć w kopertę. Czynność powtórzyć.
Kosz do wyrastania chleba ( lub miskę wyłożoną ściereczką ) obficie obsypać mąką, przełożyć do niego uformowany bochenek, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrastania ( 1- 2 godz. ).
Do piekarnika wstawić żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne z pokrywką, rozgrzać do temperatury 240 stopni.
Gorący garnek ostrożnie wyciągnąć z piekarnika, szybkim ruchem przełożyć do niego wyrośnięte ciasto, przykryć pokrywką i włożyć natychmiast do piekarnika.Piec 40 minut.
Upieczony chleb wyciągnąć z garnka, studzić na kratce.
Kiedyś robiłam z "pomysłu na",ale tym razem postanowiłam zrobić sama od A do...
Odsłon: 10829
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 261
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 35
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 33
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 130
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 496
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 493
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 261
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 35
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 33
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 130
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 496
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 493
Składniki
Do miski wsypać mąkę z solą i dodać drożdże rozpuszczone w wodzie, szybko wymieszać ręką lub łyżką, tylko do połączenia składników , miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 12 do 14 godzin (w temperaturze pokojowej).
Po tym czasie ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat , uformować prostokąt i złożyć w kopertę. Czynność powtórzyć.
Kosz do wyrastania chleba ( lub miskę wyłożoną ściereczką ) obficie obsypać mąką, przełożyć do niego uformowany bochenek, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrastania ( 1- 2 godz. ).
Do piekarnika wstawić żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne z pokrywką, rozgrzać do temperatury 240 stopni.
Gorący garnek ostrożnie wyciągnąć z piekarnika, szybkim ruchem przełożyć do niego wyrośnięte ciasto, przykryć pokrywką i włożyć natychmiast do piekarnika.Piec 40 minut.
Upieczony chleb wyciągnąć z garnka, studzić na kratce.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb z mąki migdałowej
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla - domowe placki
Chleb z mąki migdałowej
Idealny na diecie keto =)
Odsłon: 75
Bułki pszenne, zwykłe
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 3327