Chlebek z dodatkiem puree z marchewki, żurawiną i ziarnami słonecznika jest pyszny, lekki i puszysty. Na pewno będzie to miłe zaskoczenie dla domowników.
Marchewkowy chlebek z żurawiną
Składniki
- mąka tortowa 2 szkl
- puree z marchewki 15 dag
- drożdże świeże 3 dag
- mleko 50 ml
- śmietana 50 ml
- sól 0,5 łyżeczki
- żółtka 2 szt
- jajko 1 szt
- masło 5 dag
- cukier 2 łyżki
- cukier waniliowy 1 łyżka
- żurawina suszona 0,3 szkl
- słonecznik łuskany 0,3 szkl
- sezam czarny
Składniki
- mąka tortowa 2 szkl
- puree z marchewki 15 dag
- drożdże świeże 3 dag
- mleko 50 ml
- śmietana 50 ml
- sól 0,5 łyżeczki
- żółtka 2 szt
- jajko 1 szt
- masło 5 dag
- cukier 2 łyżki
- cukier waniliowy 1 łyżka
- żurawina suszona 0,3 szkl
- słonecznik łuskany 0,3 szkl
- sezam czarny

Etapy przygotowania
Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem, 3 łyżkami mąki, odłożyć do wyrośnięcia. (Purée z marchewki: 2 marchewki ugotować, obrać, dokładnie zmiksować i ostudzić.) Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, puree z marchewki, żółtka, sól, śmietanę wymieszaną z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wyrabiać około 8-10 minut.

Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło, ziarna słonecznika i żurawinę. Wyrabiać około 5-7 minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką deskę i uformować chlebek.

Włożyć do posmarowanej masłem formy keksowej, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu. Wyrośnięty chlebek naciąć ostrym nożem, posmarować jajkiem i posypać sezamem.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25-30 minut.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 247

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 348

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 726
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 247

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 348

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 726



Składniki
- mąka tortowa 2 szkl
- puree z marchewki 15 dag
- drożdże świeże 3 dag
- mleko 50 ml
- śmietana 50 ml
- sól 0,5 łyżeczki
- żółtka 2 szt
- jajko 1 szt
- masło 5 dag
- cukier 2 łyżki
- cukier waniliowy 1 łyżka
- żurawina suszona 0,3 szkl
- słonecznik łuskany 0,3 szkl
- sezam czarny
Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem, 3 łyżkami mąki, odłożyć do wyrośnięcia. (Purée z marchewki: 2 marchewki ugotować, obrać, dokładnie zmiksować i ostudzić.) Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, puree z marchewki, żółtka, sól, śmietanę wymieszaną z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wyrabiać około 8-10 minut.
Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło, ziarna słonecznika i żurawinę. Wyrabiać około 5-7 minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką deskę i uformować chlebek.
Włożyć do posmarowanej masłem formy keksowej, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu. Wyrośnięty chlebek naciąć ostrym nożem, posmarować jajkiem i posypać sezamem.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25-30 minut.