Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek z dodatkiem puree z marchewki, żurawiną i ziarnami słonecznika jest pyszny, lekki i puszysty. Na pewno będzie to miłe zaskoczenie dla domowników.
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 121
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 489
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 227
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 121
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 489
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 227
Składniki
Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem, 3 łyżkami mąki, odłożyć do wyrośnięcia. (Purée z marchewki: 2 marchewki ugotować, obrać, dokładnie zmiksować i ostudzić.) Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, puree z marchewki, żółtka, sól, śmietanę wymieszaną z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wyrabiać około 8-10 minut.
Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło, ziarna słonecznika i żurawinę. Wyrabiać około 5-7 minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką deskę i uformować chlebek.
Włożyć do posmarowanej masłem formy keksowej, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu. Wyrośnięty chlebek naciąć ostrym nożem, posmarować jajkiem i posypać sezamem.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25-30 minut.