Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek z dodatkiem puree z marchewki, żurawiną i ziarnami słonecznika jest pyszny, lekki i puszysty. Na pewno będzie to miłe zaskoczenie dla domowników.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 66
Polecam.
Odsłon: 573
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 842
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 242
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 62
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 66
Polecam.
Odsłon: 573
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 842
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 242
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 62
Składniki
Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem, 3 łyżkami mąki, odłożyć do wyrośnięcia. (Purée z marchewki: 2 marchewki ugotować, obrać, dokładnie zmiksować i ostudzić.) Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, puree z marchewki, żółtka, sól, śmietanę wymieszaną z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wyrabiać około 8-10 minut.
Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło, ziarna słonecznika i żurawinę. Wyrabiać około 5-7 minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką deskę i uformować chlebek.
Włożyć do posmarowanej masłem formy keksowej, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu. Wyrośnięty chlebek naciąć ostrym nożem, posmarować jajkiem i posypać sezamem.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25-30 minut.