Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Następny eksperyment z pieczywem. Tym razem upiekłam bagietki z olejem sezamowym i sezamem na wierzchu.
Nóż, małe naczynia na mleko oraz na sezam, miska, blacha do pieczenia, pędzelek kuchenny, waga miarka do wodysezam
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1054
Polecam.
Odsłon: 1005
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 796
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1054
Polecam.
Odsłon: 1005
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 796
Składniki
Podzielić ciasto na 3 części niekoniecznie równe i "złożyć"wzdłuż tak jak byśmy składali pościel dokładnie zlepiając brzegi. Robimy tak trzykrotnie.
Następnie rolujemy ciasto , nacinamy ostrym nożem ukośnie kilka razy lub raz podłużnie
Smarujemy powierzchnię bagietek pędzelkiem kuchennym, po czym posypujemy sezamem.
Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i znów odstawiamy na 20 minut pod przykryciem.
Po 20 minutach wstawiamy do piekarnika na opcję góra -dół i pieczemy 25 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza
Pieczywo smakuje ze wszystkim. Życzę smacznego
Do miski wsypać suche składniki, następnie olej sezamowy.
Do suchych składników dolewać stopniowo wodę i gnieść przez 10 minut.
Odstawić do wyrośnięcia na godzinę pod przykryciem.
Złożyć w "kopertę" po godzinie i ponownie przykryć, wstawić do lodówki na 12-24 godziny.
Następnego dnia pozwalamy "wyjść" ciastu z miski na posypaną mąką powierzchnię