Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie, małe bułeczki. Idealne do grilla czy na imprezę. Można też z nich zrobić mini burgery. Bardzo ładnie prezentują się na stole, ale przede wszystkim są pyszne, bo domowe. Podejrzewam, że najbardziej ucieszą się z nich dzieci, bo idealnie pasują do małych rączek.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 182
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 90
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 182
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 90
Składniki
Cieple mleko wlać do miski, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie wlać ciepłą wodę, wsypać mąkę i sól. Dodać miękkie masło i rozetrzeć je palcami z mąką. Następnie wszystko wymieszać i wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na małe kawałki, mniej więcej równej wielkości. U mnie wyszło 21 sztuk po około 40 g. każda. Z każdej części ciasta uformować okrągłą bułeczkę. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 15-20 minut do napuszenia. Następnie posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać obficie makiem i sezamem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 25 minut.