Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mleczne bułeczki śniadaniowe są uwielbiane przez dzieci, a także dorosłych, którzy lubią słodki akcent w swoim śniadaniu lub kolacji. Wypróbuj ten przepis, zamiast kupować gotowe pieczywo w sklepach!
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 815
Połączenie polskich faworków (chrustu) i hiszpańskich churrosów – cienkie, sm...
Odsłon: 49
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2047
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 815
Połączenie polskich faworków (chrustu) i hiszpańskich churrosów – cienkie, sm...
Odsłon: 49
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2047
Składniki
W małej misce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i ciepłe mleko. Wymieszaj do rozpuszczenia składników. Odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut aż zacznie się pienić.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, ciepłe mleko, rozczyn oraz rozpuszczone masło. Wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakiem przez około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1–1,5 godziny w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Ciasto podziel na około 14-16 części. Z każdej z nich uformuj kulkę, a potem delikatnie spłaszcz ją w dłoniach i poturlaj na blacie, aby zrobiła się podłużna. Natnij ostrym nożem wierzch w 3-4 miejscach. Ułóż każdą mleczną bułeczkę śniadaniową na blaszce, zachowując odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw ponownie na 20-30 minut.
Piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza bez termoobiegu.
Po upieczeniu mleczne bułeczki śniadaniowe trzymaj pod przykryciem albo w zamkniętym chlebaku, aby nie zrobiły się suche.