Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy chcesz zaskoczyć bliskich, przygotuj te szybkie i niesamowicie proste nadziewane bułeczki na kefirze. W tym wypadku postawiliśmy na nadzienie serowe, jednak warto z nim eksperymentować, aby za każdym razem zaskoczyć bliskich czymś nowym. Równie smaczne będą z nadzienie mięsnym, warzywnym lub też owocowym.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 673
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 49
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 222
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 356
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 144
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4634
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 673
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 49
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 222
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 356
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 144
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4634
Składniki
Przygotuj rozczyn. Kefir ogrzej w gorącej wodzie albo na chwilę go podgrzej. Nie powinien się zagotować ani zwarzyć. Musi być letni. Wlej go do wysokiej miski. Dodaj łyżeczkę cukru, 2-3 łyżki mąki pszennej, a następnie wkrusz drożdże. Dobrze wymieszaj całość widelcem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuść. Odstaw je do delikatnego ostygnięcia.
Do miski wsyp mąkę pszenną. Dodaj jajka i pozostały cukier. Wlej przygotowany rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto, a po chwili dodaj rozpuszczone masło. Całość wyrabiaj przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę pod przykryciem.
Odrywaj z ciasta kawałki i uformuj z nich placki na ręku. Na środek wyłóż odrobinę sera. Zlep brzegi i uformuj kulkę. Powtarzaj tak aż ciasto się skończy. Nadziewane bułeczki na kefirze układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odrobinę odstępu.
W misce rozkłóć jajko z mlekiem. Posmaruj wierzch bułeczek i posyp je sezamem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 15-20 minut aż się zarumienią.