Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy chcesz zaskoczyć bliskich, przygotuj te szybkie i niesamowicie proste nadziewane bułeczki na kefirze. W tym wypadku postawiliśmy na nadzienie serowe, jednak warto z nim eksperymentować, aby za każdym razem zaskoczyć bliskich czymś nowym. Równie smaczne będą z nadzienie mięsnym, warzywnym lub też owocowym.
Składniki
Przygotuj rozczyn. Kefir ogrzej w gorącej wodzie albo na chwilę go podgrzej. Nie powinien się zagotować ani zwarzyć. Musi być letni. Wlej go do wysokiej miski. Dodaj łyżeczkę cukru, 2-3 łyżki mąki pszennej, a następnie wkrusz drożdże. Dobrze wymieszaj całość widelcem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuść. Odstaw je do delikatnego ostygnięcia.
Do miski wsyp mąkę pszenną. Dodaj jajka i pozostały cukier. Wlej przygotowany rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto, a po chwili dodaj rozpuszczone masło. Całość wyrabiaj przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę pod przykryciem.
Odrywaj z ciasta kawałki i uformuj z nich placki na ręku. Na środek wyłóż odrobinę sera. Zlep brzegi i uformuj kulkę. Powtarzaj tak aż ciasto się skończy. Nadziewane bułeczki na kefirze układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odrobinę odstępu.
W misce rozkłóć jajko z mlekiem. Posmaruj wierzch bułeczek i posyp je sezamem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 15-20 minut aż się zarumienią.