Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kocham włoską kuchnie i ich produkty. Ostatnio postanowiłam przygotować wariację na temat pizzy. Nadziewany włoski chlebek na ricottcie to pyszna propozycja na przykład na kolację lub na wieczór z przyjaciółmi z winem ;)
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2258
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1537
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 4264
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2258
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1537
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 4264
Składniki
Najpierw drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy aż całkowicie się rozpuszczą. Później dodajemy do nich wodę i odstawiamy na 10 minut, żeby zaczęły pracować.
Następnie mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, ricottę i zaczyn. Później zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy go na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek. Jeden z nich układamy na papierze do pieczenia, a na nim salami, pokrojony w plasterki ser i rukolę. Następnie przykrywamy wszystko drugim plackiem. Boki dokładnie sklejamy, można pomóc sobie widelcem.
Na koniec łączymy oliwę z oliwek z drobno posiekanym rozmarynem. Smarujemy nią dokładnie chlebek.
Pieczemy w 200°C (z termoobiegiem) przez około 25 minut. Chlebek ma ładnie zbrązowieć. Podajemy gorący, pokrojony jak pizzę. Smacznego ;)