Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie Propozycja na pyszny i chrupiący chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym, chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu ponieważ nie wymaga wyrabiania, a po upieczeniu jest puszysty, smaczny i chrupiący. Polecam wypróbować przepis.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8624
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7184
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4904
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327804
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8624
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7184
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4904
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327804
Składniki
Do miski wsypuję cukier, drożdże, wlewam wodę i mieszam. Miskę z drożdżami odstawiam na około 10 minut. Po 10 minutach do drożdży dodaję obie mąki, sól i mieszam ciasto łyżką w misce tak aby składniki dobrze się połączyły. Ciasto mieszam około 3 minut, możemy je wymieszać łyżką, mikserem lub robotem. Następnie miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe misce do wyrośnięcia na około 80 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Formowanie i pieczenie chleba: Naczynie w którym będę piekła chleb smaruję olejem. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, formuję okrągły bochenek chleba i wkładam do naczynia. Naczynie nakrywam pokrywką i wstawiam do zimnego piekarnika, na drugą od dołu półkę. Temperaturę ustawiam na 190 stopni i włączam grzanie. Po nagrzaniu chleb piekę pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdejmuję pokrywkę i piekę jeszcze około 40 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia może różnić w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół. Po upieczeniu chleb wyjmuję z naczynia, nakrywam ściereczką i odkładam do wystudzenia. Chleb jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa