Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny i łatwy do zrobienia chleb pszenno - owsiany z ziarnem słonecznika. Chrupiący z wierzchu i miękki w środku.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5508
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1008
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11986
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1428
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5508
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1008
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11986
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1428
Składniki
Do miski wkruszyć drożdże. Wsypać sól i cukier. Wlać olej. Dosypać mąkę pszenną i owsianą oraz ziarno słonecznika. Na koniec dolać letnią wodę. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia rano wyrośnięte ciasto przełożyć na blat obsypany mąką pszenną i zagnieść szybko ciasto. Ciasto uformować w bochenek i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wysypanego mąką pszenną. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować wierzch chleba wodą i posypać słonecznikiem i płatkami owsianymi. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i w tejże temperaturze piec go około godziny. Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika. Jeszcze ciepły wyjąć z naczynia żaroodpornego i wystudzić do końca na metalowej kratce.