Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny i łatwy do zrobienia chleb pszenno - owsiany z ziarnem słonecznika. Chrupiący z wierzchu i miękki w środku.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 353
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 353
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Do miski wkruszyć drożdże. Wsypać sól i cukier. Wlać olej. Dosypać mąkę pszenną i owsianą oraz ziarno słonecznika. Na koniec dolać letnią wodę. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia rano wyrośnięte ciasto przełożyć na blat obsypany mąką pszenną i zagnieść szybko ciasto. Ciasto uformować w bochenek i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wysypanego mąką pszenną. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować wierzch chleba wodą i posypać słonecznikiem i płatkami owsianymi. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i w tejże temperaturze piec go około godziny. Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika. Jeszcze ciepły wyjąć z naczynia żaroodpornego i wystudzić do końca na metalowej kratce.