Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam robić te bułeczki, są proste i bardzo smaczne :) Gdy pierwszy raz je robiłem, w całym mieszkaniu unosił się zapach cynamonu i drożdży. To taki mały wstęp do świąt kiedy przyprawy korzenne pójdą w ruch :) Na razie jednak zajadam się bułeczkami om nom nom :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27862
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27862
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i kruszymy drożdże. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy i podgrzewamy, aby uzyskać letnią temperaturę.
Płynne składniki dodajemy do sypkich i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Mamy teraz chwilę aby przygotować nadzienie. W drugim rondelku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier z cynamonem. Dokładnie mieszamy.
Ciasto powinno już wyrosnąć, wykładamy je na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt i układamy do środka farsz, a następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak zrolowane ciasto kroimy na kawałki 2 cm. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i z wierzchu smarujemy glazurą.
Pieczemy w 230°C przez około 15 minut, uważamy aby zbyt mocno nam się przypiekły. Gdy zaczynają się rumienić, można przykryć folią aluminiową nasze bułeczki, unikniemy dzięki temu spalenia :) Smacznego!