Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odrywane bułeczki czosnkowe to miękkie i puszyste bułki, które możesz zaserwować na obiad, śniadanie czy kolację. Duża ilość czosnku jest mocno wyczuwalna i dodaje charakterystycznej, ostrej nuty smakowej.
Krewetki zrobione w oliwie z czosnkiem i papryką, to super prosty i smaczny p...
Odsłon: 202
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 560
Krewetki zrobione w oliwie z czosnkiem i papryką, to super prosty i smaczny p...
Odsłon: 202
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 560
Składniki
W małym garnku rozpuść masło i dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż przez 1-2 minuty lub do uzyskania ładnego aromatu. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
W misce miksera wymieszaj mąkę, pietruszkę, cukier, drożdże i sól. Następnie dolej podgrzane mleko, jajko i mieszaninę maślaną. Zagnieć całość hakiem do ciasta drożdżowego, aż uzyskasz gładkie i miękkie ciasto.
Ciasto podziel na 12 równych części. Uformuj każdą z nich na gładką kulkę. Umieść je w dużej blaszce od piekarnika wysmarowanej masłem. Przykryj wierzch folią spożywczą lub ściereczką kuchenną na 1-2 godziny.
Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw bułeczki do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 20-30 minut, do ładnego zezłocenia wierzchu.
W garnuszku rozpuść masło. Dodaj posiekany czosnek i siekane zioła. Zdejmij i ostudź.
Bułeczki wyjmij z pieca i posmaruj je natychmiast masłem czosnkowym. Posyp je płatkami soli.
Odrywane bułeczki czosnkowe podawaj na ciepło.