Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odrywane bułeczki czosnkowe to miękkie i puszyste bułki, które możesz zaserwować na obiad, śniadanie czy kolację. Duża ilość czosnku jest mocno wyczuwalna i dodaje charakterystycznej, ostrej nuty smakowej.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 279
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11086
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3566
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1212
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4219
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 279
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11086
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3566
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1212
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4219
Składniki
W małym garnku rozpuść masło i dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż przez 1-2 minuty lub do uzyskania ładnego aromatu. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
W misce miksera wymieszaj mąkę, pietruszkę, cukier, drożdże i sól. Następnie dolej podgrzane mleko, jajko i mieszaninę maślaną. Zagnieć całość hakiem do ciasta drożdżowego, aż uzyskasz gładkie i miękkie ciasto.
Ciasto podziel na 12 równych części. Uformuj każdą z nich na gładką kulkę. Umieść je w dużej blaszce od piekarnika wysmarowanej masłem. Przykryj wierzch folią spożywczą lub ściereczką kuchenną na 1-2 godziny.
Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw bułeczki do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 20-30 minut, do ładnego zezłocenia wierzchu.
W garnuszku rozpuść masło. Dodaj posiekany czosnek i siekane zioła. Zdejmij i ostudź.
Bułeczki wyjmij z pieca i posmaruj je natychmiast masłem czosnkowym. Posyp je płatkami soli.
Odrywane bułeczki czosnkowe podawaj na ciepło.