Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic pyszniejszego niż ciepły, domowy chleb. Aż trudno zaczekać, aż całkowicie wystygnie, by dał się pokroić nożem na zgrabne kromki. Takiego problemu nie nastręcza odrywany chlebek z keksówki. Możesz cieszyć się jego smakiem niemal od razu po wyjęciu z piekarnika. Po prostu odrywaj dowolnej wielkości kęsy, maczaj je w oliwie lub ulubionym sosie i zajadaj!
Keksówka 30 cm
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 318
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 318
Składniki
Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszaj. Stopniowo wlej do miski wodę (o temperaturze około 37°C), mieszając łyżką powstające ciasto. W ten sam sposób dodaj oliwę.
Następnie wyrób ciasto dłonią lub mikserem z hakami na gładką elastyczną masę.
Umieść ciasto w czystej, lekko na to natłuszczonej misce. Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60-90 minut. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
W czasie, gdy ciasto będzie wyrastać, umieść w miseczce masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną zieleninę: natkę pietruszki i rozmaryn. Wymieszaj na jednolitą masę. Dopraw ją solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na duży prostokąt (o dłuższym boku równym 40 cm). Posmaruj go równomiernie masłem z czosnkiem i ziołami. Pokrój na 4 pasy o szerokości 10 cm. Każdy pas ciasta złóż w harmonijkę (o wysokości około 7 cm). Jedną za drugą umieścić je w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o długości 30 cm.
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce jeszcze na pół godziny. Po tym czasie posmaruj z wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 25-30 minut.