Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe bułeczki z mąki orkiszowej z dodatkiem ziaren to najlepsze co możemy zaserwować naszym domownikom na śniadanie ;)
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1493
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 612
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1493
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 612
Składniki
Drożdże skruszyć do miski i rozmieszać z cukrem. Następnie dodać kefir w temp. pokojowej i kilka łyżek mąki pszennej. Wymieszać i ustawić w ciepłym miejscu na ok. 10 min. Do gotowego zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć i na ok. 60 min. odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z gotowego formować bułeczki (u mnie 16 szt) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia. Potem posmarować roztrzepanym jajem i posypać ziarnami.
Piec w temp. 200 stopni przez ok. 20 min. Smacznego!