Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paska, nie mylić z paschą, to dekoracyjny chlebek robiony na Ukrainie w czasie świąt wielkanocnych. Pięknie wyrasta, jest lekki, puszysty i słodki. Można go udekorować lukrem ale wybornie smakuje bez żadnych dodatków.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 493
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 830
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 493
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 830
Składniki
Wymieszaj suche składniki - mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj roztrzepane jajka, roztopione i wystudzone masło oraz mleko. Zagniataj w rękach lub w robocie. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto, by było miękkie, puszyste i nie przyklejało się do palców.
Zagniecione ciasto przykryj ściereczką i dostaw w ciepłe miejsca na 1-1,5 godziny, by podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto dobrze wyrośnie, wyłóż je na posypaną mąką stolnicę i uderz w nie kilka razy kantem dłoni, by pozbyć się nadmiaru powietrza. Tortownicę (20-22 cm)posmaruj masłem i obsyp mąką - można też wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli nie masz małej tortownicy, ciasto możesz dać do małych garnuszków żeliwnych, wysmarowanych masłem i wyłożonych papierem. Każdy garnuszek napełnij ciastem do połowy.
Roztrzep jajko z wodą i posmaruj pędzelkiem wierzch ciasta - możesz posypać wierzch brązowym cukrem. Piekarnik rozgrzej do 180 st. góra-dół i piecz paskę ok. 40-45 minut, do suchego patyczka i złotego koloru. Wystudzona paskę możesz udekorować lukrem- jeśli przed pieczeniem nie była posypana cukrem.