Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-08-2022
Poznaj przepis na pyszny pełnoziarnisty domowy chlebek na zakwasie ze śladową ilością drożdży. Przygotowanie ciasta zajmie Ci tylko kilka minut. Nie trzeba używać miksera lub robota kuchennego, wystarczy składniki wymieszać łyżką i gotowe. Warto spróbować :-)
forma prostokątna wymiary wewn. 31x11 cm
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 563
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3654
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2783
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 222
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 277
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 563
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3654
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2783
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 222
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 277
Składniki
Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. W naczyniu wymieszać ciepłą wodę z drożdżami i cukrem. Do miski przełożyć pozostałe składniki, dodać zakwas i wlać zaczyn drożdżowy. Łyżką dokładnie wymieszać ciasto. 3 łyżki ciasta odłożyć do słoika i odstawić do wyrośnięcia (to będzie nasz nowy zakwas do kolejnego chlebka). Słoiczek z zakwasem odstawiamy do wyrośnięcia razem z chlebkiem, następnie słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Taki zakwas może być w lodówce do 2 tygodni.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem lub smalcem prostokątnej formy (wym. wewn. 31/11 cm). Chlebek odstawiamy na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Nie przykrywamy foremki. Chlebek po wyrośnięciu wkładamy do piekarnika na 190 stopni góra-dół na 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika chlebek wyjmujemy z foremki i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia. SMACZNEGO!!!