Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-08-2022
Poznaj przepis na pyszny pełnoziarnisty domowy chlebek na zakwasie ze śladową ilością drożdży. Przygotowanie ciasta zajmie Ci tylko kilka minut. Nie trzeba używać miksera lub robota kuchennego, wystarczy składniki wymieszać łyżką i gotowe. Warto spróbować :-)
forma prostokątna wymiary wewn. 31x11 cm
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99200
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 1042
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5124
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13839
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99200
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 1042
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5124
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13839
Składniki
Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. W naczyniu wymieszać ciepłą wodę z drożdżami i cukrem. Do miski przełożyć pozostałe składniki, dodać zakwas i wlać zaczyn drożdżowy. Łyżką dokładnie wymieszać ciasto. 3 łyżki ciasta odłożyć do słoika i odstawić do wyrośnięcia (to będzie nasz nowy zakwas do kolejnego chlebka). Słoiczek z zakwasem odstawiamy do wyrośnięcia razem z chlebkiem, następnie słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Taki zakwas może być w lodówce do 2 tygodni.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem lub smalcem prostokątnej formy (wym. wewn. 31/11 cm). Chlebek odstawiamy na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Nie przykrywamy foremki. Chlebek po wyrośnięciu wkładamy do piekarnika na 190 stopni góra-dół na 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika chlebek wyjmujemy z foremki i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia. SMACZNEGO!!!