Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karczek wieprzowy marynowany w zalewie z czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego, natarty musztardą i ziołami, pieczony w piekarniku. Upieczony, ostudzony karczek jest idealny do pieczywa. Można również podać go zaraz po upieczeniu na gorąco z ziemniakami i polanym sosem zrobionym z wywaru z pieczenia.
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 85
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4340
Smaczne danie :)
Odsłon: 170
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 85
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4340
Smaczne danie :)
Odsłon: 170
Składniki
Składniki solanki zagotowujemy, gotujemy 5 minut, studzimy. Wymyte, osuszone papierowymi ręczniczkami mięso nastrzykujemy w kilku miejscach przygotowaną solanką. Wkładamy do pojemnika, zalewamy pozostałą solanką, przykrywamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po 24 godzinach mięso odciskamy rękoma z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i nacieramy czosnkiem, majonezem wymieszanym z musztardą. Natarty karczek wkładamy ponownie do pojemnika i odstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy karczek z pojemnika, cały posypujemy wymieszanymi przyprawami, wkładamy do rękawa piekarniczego, szczelnie go zawiązujemy i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po godzinnym pieczeniu wyjmujemy karczek z piekarnika, rozcinamy górę rękawa wzdłuż, delikatnie odchylamy boki rękawa i ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w tej samej temperaturze.
Upieczony karczek studzimy i podajemy do pieczywa. Możemy również podać go zaraz po upieczeniu na gorąco z ziemniakami i sosem. Smacznego !!!