Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki krucho drożdżowe z marmoladą .
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1445
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8238
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 176
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4273
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1445
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8238
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 176
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4273
Składniki
Mąkę przesiać na stolnice dodać pokrojone w kostkę masło. Jajko ubić z cukrem pudrem, drożdże utrzeć ze śmietaną. Upłynnione drożdże dodajemy do mąki oraz ubite jajko z cukrem. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i uformować kulę. Gotowe ciasto wałkować na grubość ok 3 mm i pokroić na 16 jednakowych trójkątów lub 8 wtedy rogaliki będą większe. Na każdy trójkąt położyć niewielka ilość marmolady, zwijać od szerszej do węższej strony.
Gotowe rogaliki poukładać na blasze wyłożonej papierem i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 -200 stopni do momentu aż się zarumienią (ok 10 -15 minut). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.