Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na chleb drożdżowy, bardzo prosty do wykonania, z niewielu składników, serdecznie polecam :-)
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1615
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8325
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 242
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4318
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1615
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8325
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 242
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4318
Składniki
1. Drożdże rozdrabniamy w miseczce, dodajemy 2 łyżeczki cukru, mieszamy i odkładamy na bok do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy 500 g mąki pszennej, dodajemy 1 łyżeczkę soli, 3 łyżki siemienia lnianego, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy, mieszamy. Następnie w środek wlewamy rozpuszczone drożdże, przysypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy na chwilę pod ściereczką. 2. Następnie wlewamy stopniowo ok. 500 ml ciepłej wody i mieszamy. 3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. To trwa mniej więcej godzinę, raz dłużej, raz krócej, ale ważne jest, by ciasto nie przerosło, bo wtedy w trakcie pieczenia zrobi się dziura w chlebie. 4. Następnie przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem keksówki. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C. 5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez godzinę z grzaniem góra-dół, a następnie wyciągamy chlebek z foremki i dopiekamy już bez foremki przez 20 minut i gotowe. Kroimy chleb dopiero po przestudzeniu. Smacznego :-)