Proste składniki, nieskomplikowany przepis i trochę cierpliwości. Przepyszny chleb o sprężystym, wilgotnym miąższu....
prosty chleb na zakwasie
Składniki
ZACZYN
- mąka pszenna chlebowa - 250 g
- woda - 325g
- aktywny zakwas żytni - 3 łyżki
CIASTO WŁAŚCIWE
- mąka pszenna chlebowa - 300 g
- sól - 1 łyżeczka
- zaczyn
Składniki
ZACZYN
- mąka pszenna chlebowa - 250 g
- woda - 325g
- aktywny zakwas żytni - 3 łyżki
CIASTO WŁAŚCIWE
- mąka pszenna chlebowa - 300 g
- sól - 1 łyżeczka
- zaczyn

Etapy przygotowania
Wymieszać wszystkie składniki zaczynu, przykryć folią spożywczą i zostawić na noc (8-10 godzin) w temperaturze pokojowej.
W misie miksera połączyć mąkę, zaczyn i sól, używając haka, wyrabiać przez około 8-10 minut.
Ciasto uformować w kulę, przełożyć do lekko oprószonej mąką miski, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na około 4 godziny do wyrastania. Co godzinę ciasto należy złożyć, rozciągając je i składając do środka.
Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć do wysypanego mąką koszyka do wyrastania, przykryć np. reklamówką i zostawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
Do zimnego piekarnika włożyć kamień do pieczenia chleba, rozgrzać do 250 stopni. Piec z parą (na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą) przez 10 minut, potem temperaturę obniżyć do 200 stopni i piec jeszcze około 30 minut. Studzić na kartce.

Przepis w Waszym wykonaniu (9)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 207
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 115
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 187
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 293

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 57
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 207
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 115
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 187
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 293

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 57



Składniki
- mąka pszenna chlebowa - 250 g
- woda - 325g
- aktywny zakwas żytni - 3 łyżki
- mąka pszenna chlebowa - 300 g
- sól - 1 łyżeczka
- zaczyn
Wymieszać wszystkie składniki zaczynu, przykryć folią spożywczą i zostawić na noc (8-10 godzin) w temperaturze pokojowej.
W misie miksera połączyć mąkę, zaczyn i sól, używając haka, wyrabiać przez około 8-10 minut.
Ciasto uformować w kulę, przełożyć do lekko oprószonej mąką miski, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na około 4 godziny do wyrastania. Co godzinę ciasto należy złożyć, rozciągając je i składając do środka.
Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć do wysypanego mąką koszyka do wyrastania, przykryć np. reklamówką i zostawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
Do zimnego piekarnika włożyć kamień do pieczenia chleba, rozgrzać do 250 stopni. Piec z parą (na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą) przez 10 minut, potem temperaturę obniżyć do 200 stopni i piec jeszcze około 30 minut. Studzić na kartce.
Bardzo lubię swoje wypieki. Gratuluję i zapraszam do zapoznania z moją chlebową propozycją https://smaker.pl/moje-przepisy-przekaski/przepis-chleb-zytni-na-zakwasie-bez-drozdzy,1919587,bobby.html
Piękny chlebek - wygląda idealnie!
Ładny chleb :)
Wspaniały,smaczny chlebek;)