Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umiejętności tylko czasu i nieco cierpliwości.....
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 75
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1338
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 282
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 61
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 75
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1338
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 282
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 61
Składniki
W misie miksera wymieszać wodę z zakwasem. Dodać mąkę i mieszać na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Przykryć ścierką i zostawić na godzinę.
Po tym czasie do ciasta dodać sól i wyrabiać na niskich obrotach przez 10 minut. Ciasto przełożyć do czystej, natłuszczonej olejem miski, przykryć ścierką i zostawić na 4 godziny do wyrastania. Po 30 i po 60 minutach ciasto należy złożyć, naciągając jego boki wilgotnymi dłońmi od dołu do góry.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, złożyć w kopertę (nie ugniatać) i obracając uformować okrągły lub owalny bochenek.
Bochen przełożyć do wysypanego mąką koszyka do wyrastania lub miski wyłożonej ścierką i wstawić do lodówki na 8 do 12 godzin.
Na godzinę przed pieczeniem ciasto wyciągnąć z lodówki. Do zimnego piekarnika włożyć kamień do pieczenia chleba (można użyć garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne), rozgrzać do 250 stopni.
Deskę do krojenia posypać obficie mąką, ostrożnie przełożyć na nią bochenek. Ostrym nożem lub żyletką zrobić trzy poprzeczne nacięcia albo jedno wzdłuż. Ciasto zsunąć na rozgrzany kamień i natychmiast włożyć do piekarnika.
Piec przez 15 minut, następnie temperaturę obniżyć do 220 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Studzić na kartce.