Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób marzy o samodzielnym pieczeniu chleba, ale zniechęca je przekonanie, że to długi, skomplikowany proces. Nic bardziej mylnego! Poniżej znajdziesz banalnie prosty przepis na chleb domowy. Wykonasz go z zaledwie kilku składników, które najprawdopodobniej masz już w domu. Na skonsumowanie bochenka musisz wprawdzie – od pierwszej chwili przygotowań – poczekać kilka godzin, ale łączny czas twojej pracy nie przekroczy kilkunastu minut.
Chleb jest pyszny - pachnący, chrupiący no i przede wszystkim bez "ulepszaczy...
Odsłon: 16697
Upieczenie chleba to wcale nie jest trudne zadanie. Wystarczą dobrej jakości...
Odsłon: 23635
W ciężkich czasach warto znać przepisy na domowe pieczywo.
Odsłon: 4713
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1493
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 767
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 1056
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1493
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 767
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 1056
Składniki
Podgrzej wodę do 37-40°C. Rozpuść w niej drożdże, dodaj cukier i wymieszaj. Przykryj naczynie bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Połącz zaczyn drożdżowy z przesianą przez sitko mąką i solą. Wymieszaj wszystkie składniki mikserem na jednolite ciasto, dodając w trakcie oliwę. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około półtorej godziny – do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Zagnieć z wyrośniętego ciasta kulę na stolnicy podsypanej mąką. Uformuj owalny bochenek i przełóż go do naczynia żaroodpornego. Delikatnie posmaruj z wierzchu wodą i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
Ostrym nożem wykonaj na bochenku 2-3 podłużne nacięcia. Nagrzej piekarnik do 230 °C. Na jego dolną półkę wstaw naczynie z wodą – dzięki temu skórka chleba stanie się chrupiąca. Gdy piekarnik się nagrzeje, zredukuj temperaturę do 200°C. Wstaw naczynie z ciastem na środkowy poziom. Piecz chleb przez około 45 minut. Wystudź gotowy bochenek na kratce.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb łyżką mieszany z ziarnami – Chleb domowy dla początkujących
Pieczywo
Wielkanocny baranek chlebowy
Pieczywo
Chleb bez wyrabiania z cebulką prażoną
Pieczywo
drożdżowy ślimak z migdałami
Chleb łyżką mieszany z ziarnami – Chleb domowy dla początkujących
Chleb łyżką mieszany z ziarnami jest prosty i ekspresowy w przygotowaniu, a d...
Odsłon: 204
Wielkanocny baranek chlebowy
Przygotowałam dla Was wielkanocny baranek chlebowy, który mam nadzieję przypa...
Odsłon: 174