Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z dodatkiem czarnuszki i otrąb pszennych to moja propozycja na smaczny, domowy wypiek...
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 390
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2563
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1801
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6137
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 390
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2563
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1801
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6137
Składniki
Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Następnie dodać kilka łyżek maki i ciepłą wodę. Wymieszać i poczekać kilka minut, aż zaczyn ruszy. Potem dodać pozostałe składniki (ważne, by maślanka była w temp. pokojowej) i wyrobić ciasto. Na końcu wsypać czarnuszkę i jeszcze raz wyrobić ciasto. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi objętość (ok. 80-90 min.).
Wyrośnięte przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem, pozostawić na ok. 20 min. do napuszenia. Potem wierzch posmarować stopionym masłem i posypać czarnuszką. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 30 min. Smacznego!