Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z dodatkiem czarnuszki i otrąb pszennych to moja propozycja na smaczny, domowy wypiek...
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16939
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 115
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 333
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 864
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24710
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16939
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 115
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 333
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 864
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24710
Składniki
Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Następnie dodać kilka łyżek maki i ciepłą wodę. Wymieszać i poczekać kilka minut, aż zaczyn ruszy. Potem dodać pozostałe składniki (ważne, by maślanka była w temp. pokojowej) i wyrobić ciasto. Na końcu wsypać czarnuszkę i jeszcze raz wyrobić ciasto. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi objętość (ok. 80-90 min.).
Wyrośnięte przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem, pozostawić na ok. 20 min. do napuszenia. Potem wierzch posmarować stopionym masłem i posypać czarnuszką. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 30 min. Smacznego!