Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 28-05-2019
Dziś proponujemy puszyste bułeczki wypełnione delikatnym kremem. Są bardzo smaczne i idealnie nadają się na śniadanie czy podwieczorek. W środku są wypełnione kremem angielskim zwany też kremem „custard”, jest to słodki dodatek do deserów. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 380
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2488
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1752
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 5686
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 380
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2488
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1752
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 5686
Składniki
Krem: • Masło podgrzewamy w mleku do momentu rozpuszczenia, a następnie lekko studzimy • W osobnej misce delikatnie mieszamy: żółtka jaj, cukier oraz mąkę • Następnie do miski z żółtkami powoli dodajemy rozpuszczone w mleku masło, energicznie mieszając • Mieszankę przelewamy do garnka i lekko podgrzewając redukujemy krem do momentu zgęstnienia (około 30 minut) • Podczas podgrzewania uważamy aby nie zagotować kremu i nie ściąć żółtek • Gotowy krem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki • W czasie kiedy krem się podgrzewa przygotowujemy ciasto
Bułeczki: • Drożdże łączymy z ciepła wodą i czekamy kilka minut • W osobnej misce łączymy: obie mąki, drożdże z wodą, cukier, sól, ciepłe mleko, jajka i śmietankę • Z wymieszanych składników wyrabiamy ciasto, w momencie kiedy zacznie robić się elastyczne dodajemy masło i ponownie zagniatamy • Po dodaniu masła ciasto zacznie się mocno lepić i ciągnąc ale po pewnym czasie znowu zacznie nabierać sprężystości • Jeśli ciasto będzie za mokre delikatnie podsypujemy mąką • Gotowemu ciasto pozwalamy wyrosnąć przez 1 godzinę w ciepłym miejscu, po tym czasie dzielmy je na osiem okrągłych porcji • Po porcjowaniu zostawiamy ciasto ponownie na 15 minut a następnie wałkujemy na małe placki • Na środek każdej porcji nakładamy łyżkę kremu, łączymy boki ciasta i formujemy bułeczki • Bułeczki pieczemy na małym ogniu na suchej patelni pod przykryciem przez kilka minut z każdej strony