Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 28-05-2019
Dziś proponujemy puszyste bułeczki wypełnione delikatnym kremem. Są bardzo smaczne i idealnie nadają się na śniadanie czy podwieczorek. W środku są wypełnione kremem angielskim zwany też kremem „custard”, jest to słodki dodatek do deserów. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5256
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17159
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2487
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4672
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5256
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17159
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2487
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4672
Składniki
Krem: • Masło podgrzewamy w mleku do momentu rozpuszczenia, a następnie lekko studzimy • W osobnej misce delikatnie mieszamy: żółtka jaj, cukier oraz mąkę • Następnie do miski z żółtkami powoli dodajemy rozpuszczone w mleku masło, energicznie mieszając • Mieszankę przelewamy do garnka i lekko podgrzewając redukujemy krem do momentu zgęstnienia (około 30 minut) • Podczas podgrzewania uważamy aby nie zagotować kremu i nie ściąć żółtek • Gotowy krem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki • W czasie kiedy krem się podgrzewa przygotowujemy ciasto
Bułeczki: • Drożdże łączymy z ciepła wodą i czekamy kilka minut • W osobnej misce łączymy: obie mąki, drożdże z wodą, cukier, sól, ciepłe mleko, jajka i śmietankę • Z wymieszanych składników wyrabiamy ciasto, w momencie kiedy zacznie robić się elastyczne dodajemy masło i ponownie zagniatamy • Po dodaniu masła ciasto zacznie się mocno lepić i ciągnąc ale po pewnym czasie znowu zacznie nabierać sprężystości • Jeśli ciasto będzie za mokre delikatnie podsypujemy mąką • Gotowemu ciasto pozwalamy wyrosnąć przez 1 godzinę w ciepłym miejscu, po tym czasie dzielmy je na osiem okrągłych porcji • Po porcjowaniu zostawiamy ciasto ponownie na 15 minut a następnie wałkujemy na małe placki • Na środek każdej porcji nakładamy łyżkę kremu, łączymy boki ciasta i formujemy bułeczki • Bułeczki pieczemy na małym ogniu na suchej patelni pod przykryciem przez kilka minut z każdej strony