Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś podam wam przepis na rogale inspiracją była dla mnie Pani Dorota z Cookpad " Co w kredensie piszczy ". Ale już mnie znacie trochę nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała przepisu, może nie są tak piękne jak rogaliki Pani Doroty ale zapewniam są przepyszne i łatwe w wykonaniu. Przy lekkiej pomocy dorosłego zrobią je nawet dzieci.
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 220
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 96
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 220
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 96
Składniki
Do miski wsypać mąkę, wkroić masło o temperaturze pokojowej, dodać cukier, śmietanę oraz dowolny aromat. Całość wyrobić ręką do połączenia się wszystkich składników na gładkie w dotyku ciasto.
Wyrobione ciasto podzielić na 6 równych kulek (u Pani Doroty jest w przepisie aby wstawić na godzinę do lodówki ja tego nie zrobiłam). Każdą osobno kulkę położyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować kółko. Następnie kółko pokroić na trójkąty.
Na wycięte trójkąciki, na każdy osobno nałożyć powidła śliwkowe lub dowolną marmoladę i zawijać rogaliki. Przygotowane rogaliki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ułożone na blaszce rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 minut i piec 25 - 30 minut ( ja piekłam 30 minut ) w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone studzić na kratce.
Takie rogale idealnie nadają się do kawy, dla dzieci jak również dla niespodziewanych gości. Ja piekłam na trzy tury, z tego przepisu wyszło mi 48 sztuk rogalików różnej wielkości. Serdecznie polecam są pyszne a dodałam cukier puder bo u mnie w domu lubią wszystko co bardziej słodkie.